METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica Svet24.si

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo...

zelje, zeljna glava Svet24.si

Že naši predniki so ga uporabljali pri astmi in ...

čakalne-vrste, splošna-bolnišnica-murska-sobota, zdravstvo, bolniki Necenzurirano

Dobički letijo v privatne žepe, zelo bolne ...

udba-jugoslavija_xx Reporter.si

Udba mu je dala kodno ime Separatist, ker se je ...

martin strel Ekipa

Nikar me ne ustrelite, a Pogijev dosežek je ...

kmetija, tamara, 2024 Njena.si

Tamara po Kmetiji služi s seksi vsebinami

tadej pogacar primoz roglic Ekipa

V srce: glejte, kaj je Roglič naredil Pogačarju ...

Slovenija

UKZ predstavili več predlogov za spremembe volilnega sistema

Deli na:
UKZ predstavili več predlogov za spremembe volilnega sistema

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič - Foto: DZ/Matija Sušnik

Predstavniki Nacionalnega sveta za demokratično spremembo volilnega sistema in Koalicije civilne družbe Sinteza so na petkovem srečanju s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič o spremembah volilnega sistema izpostavili več predlogov. Med drugim so se zavzeli za uvedbo domicila, boljše pogoje za državljanske iniciative in povečanje ženske kvote.

"Namen razgovora je bil, da bi ugotovili, kako potekajo priprave za demokratizacijo volilnega sistema, za kar so državljani Slovenije zadolžili tako vlado kot poslance DZ," so v soboto pozno zvečer sporočili iz Sinteze in omenjenega nacionalnega sveta.

Klakočar Zupančič se po njihovih navedbah zaveda, da sedanji volilni sistem ni ustrezen, da odvrača volivce in zmanjšuje njihov interes za kandidiranje, "zaradi česar predstavlja neke vrste negativno kadrovsko selekcijo".

Četudi so spremembe nujne, pa pravega interesa za konstruktivno iskanje rešitev med poslanci in strankami še ni čutiti, zato je težko oceniti, za katere predloge sprememb sedanjega sistema bi lahko zbrali potrebno dvotretjinsko soglasje, so v Sintezi in omenjenem nacionalnem svetu še povzeli predsednico DZ.

Sami so na srečanju poudarili, da so poleg sistema dveh glasov volivcev, ki da je osnova kombiniranega volilnega sistema, za demokratizacijo enako pomembni tudi nekateri drugi predlogi. Med njimi so omenili uvedbo domicila, izenačevanje pogojev političnih strank in državljanskih iniciativ za oblikovanje kandidatnih list, obvezo enovite javne predstavitve kandidatov s predstavitveno izkaznico, povečanje ženske kvote na 40 odstotkov in nekatera druga vprašanja.

Predsednici DZ so obljubili, da bodo pripravili pregled teh vprašanj.