nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilstvo bi Walterja Wolfa preiskovalo zaradi suma pranja denarja v aferi Patria

Deli na:
Tožilstvo bi Walterja Wolfa preiskovalo zaradi suma pranja denarja v aferi Patria

Foto: Bobo

Specializirano tožilstvo naj bi za poslovneža Walterja Wolfa zaradi domnevnega pranja denarja v zadevi Patria zahtevalo uvedbo sodne preiskave, poroča POP TV. Šlo naj bi za 2,3 milijona evrov, ki naj bi ga Patria namenila za podkupnine v poslu z osemkolesniki. Wolf je zdaj v Kanadi, o njegovi izročitvi bo kanadsko sodišče odločalo julija.

Po poročanju POP TV naj bi tožilstvo zahtevo vložilo na mariborsko okrožno sodišče. Ob tem so ponovili, da naj bi finska Patria svojemu posredniku Hansu-Wolfgangu Riedlu za provizije nakazala 3,6 milijone evrov, Ridel pa naj bi naprej 2,3 milijona Wolfu nakazal na avstrijsko banko.

A na banki se je zapletlo, banka je zahtevala dokumentacijo, iz katere bi izhajalo, od kod izvira denar. Ker Wolf banki ni dostavil dokumentacije, je ta obvestila avstrijski urad za preprečevanje pranja denarja.

Preiskavo v Avstriji je sprožil ravno poskus Wolfa in Riedla februarja 2007, da bi z Wolfovega osebnega računa dvignila 2,3 milijona evrov, vendar je banka v Lipnici zavrnila izplačilo. Nekdanji uslužbenec banke je na sojenju v zadevi Patria leta 2012 tudi pričal.

Wolf in Riedl naj bi medtem denar prenakazala nazaj na Riedlovo podjetje RHG, od tam pa na račun Wolfovega podjetja ICB v Liechtenstein. Del denarja naj bi šel celo tajskemu poslovnežu, del, in sicer 900.000 evrov gotovine, naj bi bil namenjen za podkupnine v Sloveniji, poroča POP TV. Domnevno v kovčku naj bi bankovci prišli v roke Jožeta Zagožna, dodajajo.

Wolf, vpleten tudi v sojenja v zadevi Patria v Sloveniji in Avstriji, je po informacijah POP TV edini osumljenec domnevnega pranja denarja.

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je odšel v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in izdalo mednarodno tiralico. Janša, Krkovič in Črnkovič so bili v sodnem procesu obsojeni na zaporno kazen, ustavno sodišče pa je sodbe prejšnji teden razveljavilo. Zagožen je po hudi bolezni umrl.

Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi na dunajskem deželnem sodišču, kjer je bila peterica med drugim obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Prvoobtoženi Wolfgang Riedl je bil spoznan za krivega v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli. Wolf je tako na sojenju na Dunaju kot v Sloveniji zanikal vse obtožbe.

Walter Wolf se je rodil leta 1939 v Gradcu nemškemu očetu in slovenski materi. Del otroštva je preživel v Mariboru. Leta 1960 se je preselil v Kanado, kjer si je z naftnimi posli prislužil veliko premoženje. Svetovno znan je postal v 70. letih minulega stoletja s svojo ekipo v tekmovanju Formule ena.