Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Patria: ustavno sodišče razveljavilo sodbe

Deli na:
Patria: ustavno sodišče razveljavilo sodbe

Foto: Bobo

Kot smo ta teden prvi ekskluzivno poročali, da naj bi ustavni sodniki razveljavili sodbe v zadevi Patria zoper Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča, se je tudi zgodilo.

Tako se namreč glasi danes objavljena sodba ustavnega sodišča, kjer so se ustavni sodniki soglasno odločili za razveljavitev. Pomeni, da morajo nemudoma iz zapora izpustiti Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča. Vsi trije dosedanji obsojenci veljajo za nedolžne, primer pa se vrača v nov postopek na okrajno sodišče v Ljubljani, kjer bo, kot kaže, avgusta zastaral. V novem postopku bo zadevo prevzel drug okrajni sodnik, ustavni sodniki so namreč Klajnškovo izločili.

Ustavno sodišče je tako razkrilo grozljivo blamažo slovenskega pravosodja na vseh instancah. Nedvomno je imela tudi ključen učinek na politično dogajanje v državi, saj je bil neutemeljeno obsojen vodja opozicije. Skoraj, da ni mogoče, da bi  predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, ki se je celo sam uvrstil za odločanje v zadevi Patria, še ostal na čelu vrhovnega sodišča.

Ustavno sodišče je odločilo, da se zadeve dodelijo drugemu sodniku Okrajnega sodišča v Ljubljani v novo odločanje. Odločitev je sodišče sprejelo soglasno, pritrdilni ločeni mnenji pa sta podala sodnica Jadranka Sovdat, ki se ji je pridružil Miroslav Mozetič, in Mitja Deisinger. Sodnik Jan Zobec je bil pri odločanju izločen.

Še enkrat velja spomniti na tistih osem sodnikov, ki so s svojim sojenjem v zadevi Patria pustili neizbrisni sramotni pečat slovenskemu sodstvu: kot že rečeno, je bila na okrajnem sodišču to Barbara Klajnšek, na višjem sodišču so njeno sodbo potrdili Silvana Vrebac Arifin, Milan Štrukelj in Mateja Lužovec. Zahteve za varstvo zakonitosti obsojenih pa so na vrhovnem sodišču zavrnili sodniki Branko Masleša, Vesna Žalik, Maja Tratnik in Damjan Florjančič. Te osebe se ne bodo mogle izogniti svoji odgovornosti, pa naj še tako vpijejo, da so sodniki pri svojih odločitvah avtonomni in jim okvir za odločanje postavljajo izključno ustava in zakoni. Po kateri ustavi in po katerih zakonih je odločala omenjena osmerica?

Prokurist podjetja Rotis Ivan Črnkovič je z odločitvijo ustavnega sodišča v zadevi Patria zadovoljen. Posebej je zadovoljen, ker odločitev zanj pomeni, da bo lahko zapustil zapor na Dobu. "To je prva osvoboditev," je dejal za STA in dodal, da bo lahko vse vtise strnil šele, ko se bo umiril.

ODLOČITEV USTAVNEGA SODIŠČA - ODLOČBE IN PRITRDILNA LOČENA MNENJA S KLIKOM NA POVEZAVO