zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilec Andrej Ferlinc: Za Janšo političen in žaljiv; je bil tudi sodelavec varnostne službe JLA?

Deli na:
Tožilec Andrej Ferlinc: Za Janšo političen in žaljiv; je bil tudi sodelavec varnostne službe JLA?

Foto: Bobo

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je prejšnji teden v zadevi Patria za nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo predlagal dve leti zapora. Za prvega človeka Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa po 22 mescev zapora. Hkrati tožilec predlaga za vsakega še po 37 tisoč evrov stranske kazni.

Ferlinc je prepričan, da jim je dokazal kazniva dejanja, povezana z dajanjem in sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora nakupa in nakupa finskih oklepnikov Patria. Janšev zastopnik Franci Matoz pravi, da dokazov, da je Janša prejel obljubo podkupnine, nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo, saj se to ni zgodilo.

Tožilec Ferlinc se je rodil v Mariboru leta 1950 mami Vilmi, učiteljici, in očetu Tonetu, ki je bil dolgoletni direktor Zavoda za prosvetno pedagoško službo v Mariboru. Edinec je obiskoval osnovno šolo v Mariboru, nato mariborsko prvo gimnazijo, potem je študiral na mariborski višji pravni šoli. Po diferencialnih izpitih je prišel na ljubljansko pravno fakulteto, kjer je diplomiral, magistriral pa je na mariborski pravni fakulteti. Okrožni državni tožilec je postal leta 1994, kasneje tudi vodja mariborskega višjega tožilstva. Pred desetimi leti je postal vrhovni tožilec, prejel je medaljo za izjemne dosežke.

Na dan je prišlo, da naj bi bil Ferlinc nekoč sodelavec varnostne službe JLA ali TO. Tako vsaj izhaja iz šifre ob njegovem imenu na seznamu udba.net: 20000. Zagotovil nam je, da ni nikoli sodeloval v nobeni varnostni službi JLA ali TO, niti ga ni nihče vabil k sodelovanju ali pri njem iskal kakšne podatke. V JLA je redno služil vojaški rok v mornarici v Pulju kot potapljač, od tedaj z vojsko ni imel nič. Pravi, da je sodeloval v vojni za Slovenijo, ima tudi status vojnega veterana.

Pri pregonu Janše in soobtožencev mu pomaga mlajši kolega, okrožni državni tožilec Boštjan Lamešič, ki pa je povezan z Janševo soprogo Urško Bačovnik Janša. Lamešič in Urška Bačovnik sta bila sošolca na velenjski gimnaziji, rojena istega leta in istega dne, izvedeli smo, da naj bi bil Lamešič v Urško zaljubljen do ušes, toda ljubezni mu ni vračala. Nekateri tako zdaj celo domnevajo, da je neuslišana ljubezen morda povezana s tožilskim delovanjem Lamešiča proti Janši.



Izjave o Andreju Ferlincu

Janez Janša, nekdanji premier: »Tožilec je bil političen, tako kot vojaški tožilec pred 25 leti, in osebno bolj žaljiv kot vojaški tožilec. Predlagana kazen je popoln absurd.«

Dejan Marković, zastopnik Ivana Črnkoviča: »Imam občutek, da tožilec Ferlinc ni imel prave predstave, ali sploh deluje s potrebnimi dokazi. V sklepnem govoru je navajal celo govorice, kar ne sodi v obtožnico.«

Franci Matoz, zastopnik Janeza Janše: »Tožilec me je razočaral, saj kljub strokovnim izkušnjam ni spoznal, da obtožni predlog zoper Janeza Janšo nima podlage in ga umaknil. V sklepnem govoru je več govoril o političnih ocenah, kot utemeljeval storitev kaznivega dejanja.«