bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

jansa zore bobo Reporter.si

Janša in škofje so se politično in finančno ...

olimpija Ekipa24.si

Kakšna bomba! Stožice so se tresle, Agba z vso ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

dokovic Ekipa24.si

Kaj se dogaja z Đokovićem? Lahko njegove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prevarantskega milijarderja Stanforda obsodili na 110 let zapora

Deli na:
Prevarantskega milijarderja Stanforda obsodili na 110 let zapora

Foto: Reuters

Ameriško zvezno sodišče v Houstonu je v četrtek 62-letnemu Allenu Stanfordu izreklo kazen 110 let zapora, ker je opeharil okoli 21.000 vlagateljev za skupno sedem milijard dolarjev. Tožilci so trdili, da je šlo za piramidno shemo, obramba pa, da je bil Stanford legitimen poslovnež.

Stanford je denar zbiral od naivnih vlagateljev, ki so verjeli obljubam o velikih donosih na vezane vloge pri njegovi banki v karibski otoški državi Antigva in Barbuda. Od denarja zanje seveda ni bilo nič, čeprav je Stanford živel na veliki nogi, potoval z zasebnimi letali, vlagal denar v dobre in propadle posle po ZDA, Latinski Ameriki in drugod, skratka živel lepo na račun denarja, ki so mu ga zaupali ljudje, željni donosov.

V zaporu je že od junija 2009, vse premoženje pa so mu zaplenili, tako da so ga morali braniti odvetniki po službeni dolžnosti. Zvezna porota ga je marca, po sedmih tednih sojenja, spoznala za krivega v 13 točkah obtožnice zaradi poneverb in prevar, tožilci pa so zahtevali najvišjo kazen 230 let zapora. Obramba je predlagala 41 mesecev.

Stanford je pred izrekom sodbe vztrajal, da je bil legitimen poslovnež in da ni naredil ničesar narobe. Kriva naj bi bila ameriška vlada, ki mu je zaplenila denar, da ni mogel vrniti investicij vlagateljem. Odvetniki so skušali krivdo zvrniti na glavno pričo vlade, nekdanjega glavnega finančnega direktorja pri Stanfordu Jamesa Davisa, vendar jim porota ni verjela.

Tožilec William Stellmach je Stanforda označil za prevaranta in strahopetca, ki ni sposoben obžalovanja. Vlagatelji si bodo lahko čez nekaj let, ko se bodo nehali prepirati in tožiti med seboj, razdelili le okoli 330 milijonov dolarjev, ki se nahajajo na številnih Stanfordovih zamrznjenih računih.