državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Toni Balažič: Mercator mora biti pred prodajo v dobri kondiciji

Deli na:
Toni Balažič: Mercator mora biti pred prodajo v dobri kondiciji

Foto: Bobo

Mercator danes ni pripravljen za prodajo, saj se ubada s težavami na trgu, z visoko zadolžitvijo in neosredotočenostjo, je v pogovoru za Delovo Sobotno prilogo dejal prvi mož družbe Toni Balažič. Mercator se mora po njegovih besedah pripraviti za prodajo in biti pred tem v dobri kondiciji.

Priprava Mercatorja za prodajo s strani menedžmenta je po Balažičevih besedah pomembna, če želijo lastniki maksimizirati vrednost podjetja. V praksi to pomeni, da Mercator danes ni osredotočeno in učinkovito podjetje, ampak je konglomerat nekih dejavnosti, pojasnjuje.

Balažič sicer verjame, da je stabilen lastnik nujen za razvoj družbe. Eden od razlogov za slabše poslovanje Mercatorja v zadnjih letih je po njegovih besedah verjetno to, da sta se družba in menedžment ukvarjala z nenehnimi prodajnimi procesi in zato manj z upravljanjem podjetja. "Sam menim, da je stabilno in dolgoročno lastništvo nujno," je dejal.

Cena Mercatorjeve delnice na borzi sicer po Balažičevih ocenah ne izraža realne vrednosti Mercatorja. "Prepričan sem, da je potencial vrednosti mnogo večji, kar nakazujejo javnosti znane ponujene cene iz bližnje preteklosti," je dejal in dodal, da je bila Agrokorjeva ponudba v višini 221 evrov za delnico cenovno gledano korektna.

Mercator želi biti v prihodnje prvi v regiji, pri čemer Balažič poudarja, da bo v regiji v prihodnosti dinamika konkuriranja drugačna kot danes. Obstajajo trije veliki igralci - na eni strani belgijski Delhaize, na drugi pa Agrokor in Mercator. "Konkurenčen boj med nami bo zanimiv in pomemben. Poleg tega bodo novi in obstoječi lokalni trgovci spremenili dinamiko konkuriranja," je pojasnil.

Uprava Mercatorja po Balažičevih besedah verjame, da je mogoče v prihodnjih dveh do treh letih na račun kratko- in dolgoročnih ukrepov prihraniti med 60 in 80 milijoni evrov. Vsekakor mora postati bolj stroškovno učinkovit, postati mora uspešen pri nabavi, izboljšati je treba logistiko in upravljanje obratnega kapitala, je naštel prvi mož družbe. Dodal je, da so nekatere kratkoročne ukrepe že začeli.

Med kratkoročnimi ukrepi Balažič izpostavlja nekoliko spremenjen projekt monetizacije, prek katerega se bo lahko visoko zadolžena družba že letos bistveno razdolžila, s tem pa tudi pomembno pomagala bančnemu sistemu. Projekt je po Balažičevih zagotovilih tik pred implementacijo, računajo na to, da bodo v mesecu ali dveh začeli z izvedbo.

Predvidenih je več manjših tranš prodaje nepremičnin, katerih celotna vrednost znaša 1,7 milijarde evrov in v zadnjem mesecu se je kar precej investitorjev, gre za globalne nepremičninske sklade, odzvalo na poziv za oddajo nezavezujočih ponudb. "Letošnja monetizacija predvideva dve tranši v skupni vrednosti 250 milijonov evrov, kar predstavlja četrtino zadolžitve Mercatorja in več kot polovico današnje vrednosti družbe na borzi," je pojasnil.

Mercator je izredno pomemben za obstoj slovenske prehrambene industrije. Kar se bo v prihodnje dogajalo z Mercatorjem bo po Balažičevih besedah imelo vpliv tudi na dobavitelje, vendar se morajo oni prav tako zavedati, da morajo biti primerljivi z najuspešnejšimi prehrambenimi multinacionalkami, s katerimi si dejansko konkurirajo. Balažič meni, da se bo v Sloveniji živilskopredelovalna industrija nadalje konsolidirala.

Mercator sicer že od leta 2008 izgublja relativno dobičkonosnost in uprava družbe se zdaj s tem intenzivno ukvarja. Načrte, ki jih je za letos postavila prejšnja uprava, bo po Balažičevih navedbah težko doseči. Razlog za to je mogoče najti tudi v še slabših makroekonomskih trendih. "Verjamemo pa, da bo z izvajanjem zastavljenih ukrepov druga polovica leta boljša kot prva," je dejal.