benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Agrokor že začel prodajati Mercatorjeve trgovine

Deli na:
Agrokor že začel prodajati Mercatorjeve trgovine

Foto: Arhiv Reporterja

Trgovski družbi Konzum in Mercator-H sta danes objavili javni poziv za prodajo ali oddajo v dolgoročni najem 95 Konzumovih in Mercatorjevih trgovin na Hrvaškem. Dezinvestiranje teh trgovin je bil eden od pogojev za zeleno luč hrvaškega varuha konkurence za Agrokorjev prevzem Mercatorja.

Interesenti morajo pisma namere, s katerimi bodo izkazali svoje zanimanje, poslati najpozneje do 18. avgusta, pri čemer ne smejo biti povezani z Agrokorjem ali Mercatorjem oz. z družinskimi člani uprav obeh družb. Prav tako morajo izkazovati dovolj finančne moči za poslovanje na trgu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaška agencija za varstvo konkurenco je namreč pogojno odobrila predlog koncerna Agrokor, pod okrilje katerega spada trgovska veriga Konzum, za koncentracijo na hrvaškem maloprodajnem trgu po prevzemu največjega slovenskega trgovca. Zelena luč hrvaškega regulatorja je bila eno v nizu soglasij varuhov konkurence, ki jih je potreboval koncern v lasti Ivice Todorića.

Agrokor se je zavezal, da bo po prevzemu prodal, oddal v dolgoročni najem ali zaprl 96 prodajaln različnih velikosti iz kombinirane mreže prodajaln Konzuma in Mercatorja. Največ teh trgovin je na območju Zagreba in Zagrebške županije. Ponovno jih bo lahko pridobil pod svoje okrilje šele po petih letih.


Agrokor je 27. junija od konzorcija prodajalcev na čelu s Pivovarno Laško pridobil 53-odstotni delež Mercatorja, minuli četrtek pa je objavil prevzemno ponudbo za preostale Mercatorjeve delnice. To je storil, potem ko mu je Agencija za trg vrednostnih papirjev izdala dovoljenje za prevzem slovenskega trgovca.

Za delnico je že junija odštel 86 evrov, toliko pa ponuja tudi v prevzemni ponudbi. Ta se izteče 1. septembra.

Agrokor je za 53-odstotni delež odštel nekaj več kot 172 milijonov evrov, za preostanek pa potrebuje še okoli 152 milijonov evrov.

Agrokor in družba Agrokor Investments sta v okviru dogovora z bankami o prestrukturiranju dolga Mercatorja največjemu slovenskemu trgovcu zagotovila še podrejeno posojilo v višini 220 milijonov evrov za dokapitalizacijo in obratna sredstva.