Revija Reporter
Slovenija

Bitka za stolček za šefa policije: bo Lindav nastavil mino ministrovemu izbrancu Jušiću?

Igor Kršinar
1 3.867

20. avg. 2023 6:00

Deli na:

Prvi človek policije Senad Jušić in notranji minister Boštjan Poklukar.

STA

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić se bo 23. avgusta odzval vabilu natečajne komisije uradniškega sveta, ki izbira prvega človeka policije.

To pomeni, da izpolnjuje natečajne pogoje, sicer ga ne bi povabili. Kot je znano, sta se na natečaj prijavila dva kandidata, poleg Jušića tudi njegov predhodnik Boštjan Lindav, ki ga je za v. d. direktorja imenovala prejšnja notranja ministrica Tatjana Bobnar, vendar ga premier Robert Golob ni hotel potrditi za polni mandat in je zaradi tega odstopila, novi minister Boštjan Poklukar pa je takoj po nastopu mandata za novega v. d. imenoval Jušića.

Ta tudi uživa njegovo zaupanje in ga bo, če ga bo natečajna komisija spoznala kot ustreznega, predlagal vladi v polni mandat. Lindava komisija ne bo povabila na pogovor, saj že ima ustrezno potrdilo iz prejšnjega postopka, to velja eno leto.

Po razpisnih zahtevah mora kandidat imeti najmanj 15 let izkušenj v policiji, najmanj osem let vodstvenih izkušenj v javnem sektorju, ne sme biti pravnomočno obsojen in član katere politične stranke. Ob razpisu mora priložiti petletno vizijo prednostnih nalog in razvoja policije, vključno z načini upravljanja virov.

Jušić je v policiji zaposlen od leta 1991, od tega je bil od 2000 do 2005 pomočnik komandirja PP Koper, nato pa od 2010 do 2015 pomočnik vodje kriminalističnega sektorja PU Koper. Pred imenovanjem za vršilca dolžnosti se je kot višji svetnik v službi generalnega direktorja policije ukvarjal s sistemskimi, organizacijskimi in kadrovskimi zadevami.

Jušiću so očitali, da nima vodstvenih izkušenj, ker je bil zgolj namestnik in ne predstojnik, toda tudi Tatjana Bobnar je bila pred imenovanjem za generalno direktorico policije v času vlade Marjana Šarca dve leti pomočnica direktorja kriminalistične službe, nato pa devet let namestnica generalnega direktorja policije. Lindav pa je po poročanju Večera celo napovedal tožbo, če bo komisija ugotovila, da Jušić izpolnjuje strokovne pogoje.