Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 19. julija

piknik Petisvet.si

ZA VSAK ASTROLOŠKI ZNAK JE IDEALEN PIKNIK ...

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

MANCA ŠPIK IN EROSI (5 of 7) Svet24.si

Manca Špik: "Naježila se mi je koža in zajokala...

POSKOCNI MUZIKANTI Njena.si

Priljubljeni slovenski glasbenik se je razveselil ...

hafnerji Njena.si

Hafnerji še niso spoznali male Tine

Slovenija

Titovi sorodniki s Kozjanskega: Kaj o tem, da naj bi bil Josip Broz Rus, pravijo sorodniki Titove mame

Deli na:
Titovi sorodniki s Kozjanskega: Kaj o tem, da naj bi bil Josip Broz Rus, pravijo sorodniki Titove mame

Foto: arhiv Reporterja - Josip Broz Tito je Javerškovo domačijo, kjer je v otroštvu živel več let, v odrasli dobi obiskal samo dvakrat – leta 1973 in 1979.

Kumrovec na hrvaški strani Sotle je nekakšno romarsko središče za občudovalce Josipa Broza Tita, rojstna domačija Titove mame na slovenski strani Sotle pa je skorajda pozabljena. A tudi sam Tito se je dolga desetletja izogibal domačije, kjer je preživljal otroška in mladostna leta.

V domačiji, kjer je leta 1864 prijokala na svet Titova mama Marija Javeršek, je od leta 1979 urejen spominski muzej. Javerškovi so takrat dozidali nov del hiše in si v tem in v osrednjem delu uredili stanovanje.


V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o domačiji, kjer je leta 1864 prijokala na svet Titova mama Marija Javeršek; kakšen odnos je imel do materinega doma in sorodnikov Josip Broz; o Titovem obisku leta 1973; zakaj Javorški nočejo govoriti o politiki; o temnih plateh Titovega dedka, ki je med kmeti veljal za bahaškega, radodarnega in velepoteznega, a je bil skop in stiskaški do svoje žene in otrok; kako je Franjo Broz iz Kumrovca srečal Marijo Javeršek; kako je Titov oče neuspehe utapljal v kozarcih alkohola; zakaj je bila Marija glava družine Broz; kje so danes Titovi sorodniki po materini strani; o župniku Janezu Turineku, ki je z župnišča odstranil tablo z napisom Titova cesta.

Loading...