tv-moja1 Odkrito.si

Zvezdnica serije Moja boš bo morala v zapor

stormy daniels1 Svet24.si

Stormy podrobno opisala Trumpov penis

Jesen Petisvet

Čaka nas pretresljiva jesen 2018!

vreme, tenis, dež, padavine Svet24.si

Velika sprememba je v zraku: v igri dva scenarija

Billy Joe Saunders Svet24.si

VIDEO: Boksarski šampion domnevni odvisnici za ...

damijan janković Njena.si

Tako privlačna je Jankovićeva tašča

spela groselj Njena.si

Grošljeva na veliko preklinjala

Slovenija

Titovi sorodniki s Kozjanskega: Kaj o tem, da naj bi bil Josip Broz Rus, pravijo sorodniki Titove mame

Deli na:
Titovi sorodniki s Kozjanskega: Kaj o tem, da naj bi bil Josip Broz Rus, pravijo sorodniki Titove mame

Foto: arhiv Reporterja - Josip Broz Tito je Javerškovo domačijo, kjer je v otroštvu živel več let, v odrasli dobi obiskal samo dvakrat – leta 1973 in 1979.

Kumrovec na hrvaški strani Sotle je nekakšno romarsko središče za občudovalce Josipa Broza Tita, rojstna domačija Titove mame na slovenski strani Sotle pa je skorajda pozabljena. A tudi sam Tito se je dolga desetletja izogibal domačije, kjer je preživljal otroška in mladostna leta.

V domačiji, kjer je leta 1864 prijokala na svet Titova mama Marija Javeršek, je od leta 1979 urejen spominski muzej. Javerškovi so takrat dozidali nov del hiše in si v tem in v osrednjem delu uredili stanovanje.


V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o domačiji, kjer je leta 1864 prijokala na svet Titova mama Marija Javeršek; kakšen odnos je imel do materinega doma in sorodnikov Josip Broz; o Titovem obisku leta 1973; zakaj Javorški nočejo govoriti o politiki; o temnih plateh Titovega dedka, ki je med kmeti veljal za bahaškega, radodarnega in velepoteznega, a je bil skop in stiskaški do svoje žene in otrok; kako je Franjo Broz iz Kumrovca srečal Marijo Javeršek; kako je Titov oče neuspehe utapljal v kozarcih alkohola; zakaj je bila Marija glava družine Broz; kje so danes Titovi sorodniki po materini strani; o župniku Janezu Turineku, ki je z župnišča odstranil tablo z napisom Titova cesta.