sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DOSJE Vse Titove skrivnosti (11): To je bila Titova slovenska naveza: teta, sestrična, Kardelj in Kidrič

Deli na:
DOSJE Vse Titove skrivnosti (11): To je bila Titova slovenska naveza: teta, sestrična, Kardelj in Kidrič

Josip Broz Tito (levo) ob Ani Kostanjšek. Na fotografiji sta še pomembna člana slovenske partije Lidija Šentjurc in Sergej Kraigher (desno). V ozadju vidimo še Pepco Kardelj. - Foto: arhiv Reporterja

V Trebčah ob Sotli stoji Kolarjeva domačija. V njej je živela pokojna Titova sestrična Ana Kostanjšek, ki jo je Tito pogosto obiskoval in se tam skrival pred policijo.

Iz Kamnika je Josip Broz s skupino kakšnih 30 delavcev, od katerih je bila večina Slovencev, odšel s trebuhom za kruhom v Čenkov na Češkem. Po delu na Češkem, v Nemčiji in na Dunaju in Dunajskem Novem mestu je nekaj časa – do odhoda v vojsko jeseni 1913, ko je dopolnil 21 let – živel v Ljubljani.

Med klatenjem po Evropi se je tudi naučil češčino in nemščino. V 30. letih, ko se je vzpenjal po partijski hierarhiji, se je pogosto spet znova veliko mudil v Sloveniji, mladi slovenski komunisti, kot sta bila Edvard Kardelj in Boris Kidrič, so bili njegovi tesni sodelavci in zavezniki v boju za vodstvo jugoslovanske komunistične partije v drugi polovici 30. let. Zelo pomemben za Titovo kariero je bil še en Slovenec, Belokranjec Josip Kopinič, ki je bil zelo vpliven v Kominterni.

V Trebčah, le streljaj od rojstne domačije svoje matere, je imel Tito od leta 1934 do druge svetovne vojne svoje skrivališče pri teti Ani Kolar (dekliški priimek Javeršek, najprej poročena Kostanjšek, nato Kolar) in sestrični Ani Kostanjšek.



Tja se je pogosto zatekel, da se je skril pred policijo, tam je imel tudi partijske sestanke. Ana Kolar, ki naj bi bila zelo podobna Titovi mami, je Titu jeseni 1920 tudi menda prva povedala, da je njegova mama leta 1918 umrla zaradi španske gripe. Titova mama je pokopana v kraju Kupinec pri Jastrebarskem, kamor se je leta 1912 preselila z možem.

Ana Kolar, ki je umrla avgusta 1951, in njena hčerka Ana Kostanjšek sta Tita po vojni obiskovali tudi v Beogradu. Prav stiki z Ano Kolar in Ano Kostanjšek so velik dokaz, da teorije o lažnem Josipu Brozu in zamenjavi identitete nimajo podlage v realnih dejstvih. Kot je že omenjeno, je priimek Kostanjšek Tito uporabljal tudi v ponarejenih dokumentih.

NADALJEVANJE JUTRI