Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Politični razvrat na Škrabčevi domačiji: danes promocija Mateja Tonina

Deli na:
Politični razvrat na Škrabčevi domačiji: danes promocija Mateja Tonina

Foto: Primož Lavre

Matej Tonin bo šel v skedenj. Dobesedno. A ne katerikoli skedenj, ampak v skedenj Škrabčeve domačije, kjer ga bo skupaj z Mojmirom Mrakom gostil Janez Škrabec.

Bilo je samo še vprašanje časa, kdaj bo poslanec NSi, ki ga mediji kot žlahtnega desničarja promovirajo za »mladi obet« ne samo NSi in desnice, ampak kar politike nasploh, lahko svojo knjigo »Upanje za Slovenijo« predstavil v Hrovači pri Ribnici. In to se bo zgodilo danes, v sredo, ob 19. uri.

Mateja Tonina imajo seveda dominantni mediji radi. Ne samo, da skupaj z Ljudmilo Novak predstavlja »most« do tranzicijske levice, tudi minilustracije Milana Kučana ne podpira. Če k temu dodamo še Janeza Škrabca, je poker popoln. Za Škrabca je znano, da simpatizira s Forumom 21, pred meseci je dejal: »Če bi Kučan imel stranko, bi jo volil. Zdaj sem volil Ljudmilo Novak, ki je kandidirala v Ribnici, in program njene stranke.« Program NSI, tako se bere tudi Toninova knjiga, je v resnici najbolj kapitalističen (liberalen) gospodarski program od vseh političnih strank, a ima take (socialne in druge) korektive.

Matej Tonin je NSi v začetku avgusta razglasil za »konsolidatorja desnice«, Janeza Janšo pa za najbolj odgovornega za turbulentne razmere na desnici. Očitno je pravi kompas Lojze Peterle, ki se udeležuje okroglih miz Foruma 21, Tonin pa premier in rešitev za Slovenijo. V knjigi je namreč zapisal, da mora biti slovenski predsednik vlade »bister, pogumen in nor«.

»Bister, ker potrebuje dobre rešitve. Pogumen, ker mora zagovarjati neprijetne rešitve. Nor, ker mora udejanjiti reforme, zaradi katerih bo zagotovo izgubil naslednje volitve, vendar bodo dolgoročno izjemno koristile državi,« je še obrazložil in nekateri so v tem videli samopromocijo Tonina za predsednika vlade. Težava je - in na to podrobnost Tonin pozablja - da mora predsednik vlade s svojo stranko prej zmagati na volitvah. Kar bo za NSi precej težko, če že ne nemogoče. In mogoče se ravno zato smuka okoli Kučana in Škrabca. Prvi sploh ne potrebuje volitev, drugi pa bi rajši kot parlamentarno demokracijo imel monarhijo (tam pa monarh imenuje prvega ministra).