stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Televiziji: Na Simčičevem spričevalu se ne ujemajo datumi, ponarejen naj bi bil podpis

Deli na:

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer bo prošnjo stranke DeSUS, naj jim tožilstvo pojasni, zakaj menijo, da je srednješolsko spričevalo njihovega poslanca Ivana Simčiča ponarejeno, v okviru svojih zakonsko določenih pristojnosti proučil. Stranko bo nato obvestil o morebitnih ugotovitvah, so sporočili z urada generalnega državnega tožilca.

Vrhovno državno tožilstvo RS je danes prejelo vlogo DeSUS, ki je tožilstvo zaprosila za "pojasnitev zadeve člana stranke Ivana Simčiča, poslanca Državnega zobra RS, v zvezi z domnevno storitvijo kaznivega dejanja ponareditve spričevala srednje šole".

Okrožno državno tožilstvo je namreč potrdilo, da so že leta 2007 ugotovili, da je spričevalo ponarejeno, a so v predkazenskem postopku ugotovili, da naj bi primer zastaral. Da je Simčič uporabljal neverodostojno spričevalo srednje šole, je prejšnji teden ugotovila tudi protikorupcijska komisija.

V stranki DeSUS pa so v ponedeljek sklenili, da zoper poslanca ne bodo ukrepali, ampak so generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja zaprosili za pojasnila glede Simčičevega spričevala.



Kanal A in POP TV, ki sta pridobila Simčičevo srednješolsko spričevalo, pa sta poročala, da se na spričevalu ne ujemajo datumi, kar kaže, da gre za ponaredek.

Tako je dolgoletni šef centra za forenzične preiskave na notranjem ministrstvu Janez Golja za Kanal A povedal, da je na omenjenem spričevalu opazil neujemanje datumov. Sarajevsko sodišče je spričevalo overilo 17. decembra 1991, spričevalo pa je bilo izdano en teden pozneje - 23. decembra 1991. Golja meni, da je listina antidatirana in da gre za očiten ponaredek.

Da je srednješolsko spričevalo ponarejeno, je za POP TV ocenil tudi grafolog Borut Pogačnik. Po njegovem mnenju je razrednika podpisala ista oseba, ki se je na spričevalu podpisala tudi kot ravnatelj. Nekdanji direktor gostinsko-turistične šole v Sarajevu Milan Šakota pa je za televiziji izjavil, da podpisi na Simčičevem spričevalu niso njegovi, ampak lažni. Poudaril je, da se sam nikoli ni podpisoval s celim imenom in priimkom, kot je to na Simčičevem spričevalu, ampak je ob priimku vedno zapisal le začetnico imena.