kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanja Fajon nosilka liste SD na parlamentarnih volitvah: je tudi edina, ki ima možnosti za izvolitev?

Deli na:
Tanja Fajon nosilka liste SD na parlamentarnih volitvah: je tudi edina, ki ima možnosti za izvolitev?

Kandidati SD za evropske volitve - Foto: Bobo

Predsedstvo SD je včeraj potrdilo kandidatno listo za evropske volitve. Pričakovano je nosilka liste sedanja evropska poslanka Tanja Fajon, na drugem mestu je poslanec SD Matjaž Nemec, sledita državna sekretarka Dominika Švarc Pipan in poslanec Milan Brglez. Kot pravijo v SD, se kandidati zavzemajo za drugačno, napredno, solidarno in pravično EU.

Na petem mestu liste SD bo kandidirala Neva Grašič iz strankinega podmladka, sicer pa podpredsednica mladih evropskih socialistov - Yes. Za njo bo uvrščen predsednik Foruma starejših Franc Hočevar, sledita podpredsednica Zveze združenj borcev NOB in nekdanja ministrica Ljubica Jelušič in na zadnjem mestu liste župan Murske Sobote Aleksander Jevšek.

Tudi glede na podporo predsednika stranke Dejana Židana bo pričakovano nosilka liste podpredsednica stranke Fajonova, ki je bila nazadnje v Evropski parlament izvoljena s preferenčnimi glasovi. Na volitvah leta 2014 je z drugega mesta premagala nosilca liste in tedanjega predsednika stranke Igorja Lukšiča.

Četrtouvrščeni na listi, Milan Brglez, je v poslansko skupino SD iz SMC prestopil kmalu po lanskih državnozborskih volitvah, 17. oktobra pa je bil izvoljen za predsednika konference SD. Od prestopa so se pojavljale špekulacije, da si Brglez želi kandidature na evropskih volitvah. Če bi bil izvoljen v Evropski parlament, bi namesto njega poslanca dobila SMC, SD pa bi ostala z 10 izvoljenimi poslanci.

Kandidatno listo bo sicer dokončno potrdila volilna konvencija stranke, ki bo sredi marca. Danes objavljena prva projekcija sedežev za naslednji Evropski parlament SD sicer ne obeta prav dobrega rezultata - le enega poslanca jim je napovedala raziskava. Če ne bo kdo dobil velikega števila preferenčnih glasov, ima največ upanja na izvolitev prav Fajonova.

Kot so poudarili v SD, želijo z njihovo vizijo EU ustvariti takšno Evropo, ki bo temeljila na enakopravnosti, solidarnosti, svobodi mišljenja, odgovornosti, pravičnosti in vladavini prava, trajnostnem razvoju ter varnosti. "To bo naša Evropa, Evropa za vse ljudi in ne le za izbrance," zagotavljajo. Predsednik SD Dejan Židan pa je dodal, da ne pristajajo na Evropo, ki ni sposobna soglasno obsoditi fašizma.

Kot je ocenil na predstavitvi kandidatk in kandidatov, gre SD na volitve z najboljšo listo. Na listi so po njegovih besedah prepoznavna imena, imena s kompetencami in tudi evropska poslanka. "Z močjo liste kažemo, da nam je Evropska unija pomembna," je še dodal.

Židan verjame, da bodo dosegli dober rezultat. "To nam je uspelo tako na predsedniških, državnozborskih in nenazadnje tudi na lokalnih volitvah," je še dodal. Dober rezultat bodo po njegovih besedah dosegli tudi zato, ker ljudje vidijo, da ne le govorijo, ampak se borijo za interese Slovenije.



Po Židanovih besedah verjamejo v Evropo, ki povezuje, gradi na solidarnosti in ne izključuje. Ob tem pa se mu zdi pomembno, da v Evropski parlament pridejo le tiste stranke, ki "pravočasno na nevarnosti opozorijo in tudi odreagirajo".

Židan je tudi poudaril, da so Socialni demokrati "prvi stopili v bran Slovenije" ob nedavnih izjavah predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija v Bazovici. Do zdaj je njihovo mednarodno peticijo, s katero zahtevajo tudi Tajanijev odstop, podpisalo več kot 25.000 državljank in državljanov Evrope.

Politične stranke pa bodo volilno udeležbo na volitvah po njegovih besedah dvignile s pozivi državljankam in državljanom. Samo kakovosten izbor poslank in poslancev bo po njegovem mnenju preprečil razvoj takšne Evropske unije, ki med drugim postavlja "meje med državami in se deli na močnejše in šibkejše". Ker verjame, da ljudje čutijo, da imajo korist od EU, meni, da se bodo volitev udeležili.

Fajonova je v izjavi za medije izrazila upanje, da lahko na volitvah dobijo vsaj dva poslanca, in dodala, da imajo z listo, ki so jo danes predstavili, realne možnosti. "Socialni demokrati imamo na evropskem parketu, pa tudi doma trdno, stabilno podporo," je ocenila.

Kot je dejala, je ponosna, hkrati pa čuti tudi veliko odgovornost, da vodi listo "res dobrih kandidatk in kandidatov". Po njenih besedah je vseh osem močno zavezanih napredni, socialni in drugačni Evropi.

"Socialni demokrati bomo res skušali, in to je tudi moje vodilo, spet postaviti, zgraditi Evropo, ki bo zagotavljala mir, solidarnost, demokracijo in pa neko predvsem dostojanstveno življenje vseh ljudi, torej socialno pravičnost, enakost," je še pojasnila. Meni, da bodo volitve za prihodnost Evrope ključne, morda tudi prelomne, volilna udeležba pa bo po njenih besedah izziv.

Po mnenju Brgleza bo ena od bolj zanimivih zadev volitev samo imenovanje komisarja. To bo po njegovem pomembno tudi za celotno državo, mogoče tudi bolj kot imenovanje oz. izvolitev samih parlamentarcev.