Andrej Škufca Odkrito.si

Ah, ljubezen! Andrej Škufca se je tako potrudil ...

aura Svet24.si

Test: kakšna je vaša avra?

vesolje Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 17. do 23....

puška Svet24.si

Jože navsezgodaj skrit za grmovjem čakal, da je ...

saša1 Svet24.si

Sašo smo ujeli v objemu še mlajšega moškega!

profimedia-0446249181 Najstnica.si

Nova ljubezen Justina Bieberja

Marko Vozelj Njena.si

Čustveni dan za Marka Vozlja

Slovenija

Prva projekcija sedežev za naslednji Evropski parlament: SDS in LMŠ po tri mandate, SD in Levica po enega, NSI brez mandata

Deli na:
Prva projekcija sedežev za naslednji Evropski parlament: SDS in LMŠ po tri mandate, SD in Levica po enega, NSI brez mandata

Foto: Bobo - Dvorana Evropskega parlamenta v Bruslju.

Evropski parlament je danes objavil prvo projekcijo sedežev sestave naslednjega Evropskega parlamenta, ki temelji na preseku nacionalnih javnomnenjskih raziskav.

V Sloveniji naj bi zmagala SDS z 26,6 odstotka glasov, takoj za njo pa ji za ovratnik diha LMŠ z 25,6 odstotka glasov, vsaka bi tako dobili po tri evropske poslance.

V Evropski parlament bi se uvrstili še SD in Levica, vsaka s po enim poslancem oziroma poslanko. SD bi dobila 14,7 odstotka, Levica pa 12,1 odstotka glasov. Druge stranke bi ostale brez sedeža v Evropskem parlamentu. Še najbližji naj bi bili SNS z 6,0 odstotka in NSI z 5,1 odstotka, Desus naj bi prejel 3,8 odstotka, SAB 3,0 odstotka, SMC pa 2,8 odstotka.

Največ poslancev v Evropskem parlamentu naj bi sicer vnovič dobila Evropska ljudska stranka (183), socialisti in demokrati 135, liberalci (ALDE) 75, Evropa narodov in svobode (ENF) 59, konzervativci (ECR) 51, Evropska združena levica in nordijska levica 46, Zeleni – Evropska svobodna zveza 45, Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD) 43, NA 10 in drugi 58.


Evropski parlament je objavil prvi nabor projekcij parlamentarne dvorane v naslednjem sklicu glede na podatke nacionalnih javnomnenjskih raziskav, opravljenih v začetku februarja 2019. Podatki temeljijo na rezultatih zanesljivih javnomnenjskih raziskav, ki so jih izvedli inštituti za javnomnenjske raziskave v državah članicah, v imenu Evropskega parlamenta pa jih je zbral Kantar public.

Glede na projekcije današnjih volilnih preferenc v EU27 na porazdelitev sedežev v Evropskem parlamentu po brexitu bo naslednji sklic parlamenta odražal bolj razdrobljeno politično pokrajino kot kadarkoli prej. Naslednji parlament bo imel manj poslancev (705) kot sedanji (751).

Parlament bo objavljal posodobljene projekcije vsaka dva tedna do konca aprila, maja pa vsak teden. 26. maja bodo ob 18. uri objavljeni prvi rezultati vzporednih volitev za tiste države, ki jih bodo izvedle in v katerih se bo glasovanje zaključilo. Rezultati se bodo nato posodabljali vsako uro dokler ne bodo dostopni prvi delni uradni rezultati za vse države članice.

Prve neposredne volitve v Evropski parlament so potekale pred 40. leti, 12. junija 1979. Letošnje volitve bodo glede na politični kontekst, predviden odhod Združenega kraljestva iz Evropske unije ter upoštevajoč velike politične in čezmejne izzive, ki jih je potrebno nasloviti, najpomembnejše v zgodovini Parlamenta. Volivci bodo o prihodnosti Evrope odločali med 23. in 26. majem.

Loading...