pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svetu Pirc Musarjeve se zdi problematično poudarjanje varnostnega vidika migracij

Deli na:
Svetu Pirc Musarjeve se zdi problematično poudarjanje varnostnega vidika migracij

Foto: Bobo

Svet za odziv na sovražni govor je danes izrazil zaskrbljenost nad porastom sovražnih komentarjev v zvezi z migrantsko krizo, ki se širijo predvsem po družbenih omrežjih. Zato v svetu pozivajo k odgovornejši razpravi o migracijah, prav tako pa k ostrejšemu preganjanju sovražnega govora, ki naj se ga omejuje tudi na spletnih portalih.

V svetu so prepričani, da komentarji, ki zajemajo skrajno hujskaško, rasistično retoriko z odkritim pozivanjem k fizičnemu nasilju, ustvarjajo pogoje za njegov izbruh.

Zato svet državne organe poziva, da resno obravnavajo primere javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. "Ker vemo, da so pogoji za pregon tega kaznivega dejanja v kazenskem zakoniku strogi, naj se ponovno preuči priporočilo varuha človekovih pravic, da bi se tovrstna dejanja, storjena prek spleta, preganjala tudi kot prekršek," so zapisali v sporočilu.

Svet posameznike medtem poziva k odgovornemu komuniciranju, še posebno na družbenih omrežjih in spletnih portalih. Od medijev pa zahtevajo okrepitev moderiranja oz. omejitev spletnega komentiranja prispevkov, ki se nanašajo na migracije in begunce.

V svetu so se obregnili še ob navidezno nevtralni govor, ki pa po njihovem begunce in migrante povezuje z družbeno nezaželenimi, celo kriminalnimi dejanji - "begunska problematika", "begunska kriza".

Problematično se jim zdi tudi poudarjanje varnostnega vidika migracij, saj da to kriminalizira migrante in begunce in vzbuja strah.

V svetu so še dodali, da se zavzemajo za odgovorni dialog o rešitvi migrantske krize, ki bi beguncem zagotovile varnost, pomoč, sprejetost, ter občutek razumevanja težav, zaradi katerih so bili prisiljeni zapustiti svoje domove.