benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lucija Ušaj: Izjava Danila Türka o Hudi jami je sovražni govor

Deli na:
Lucija Ušaj: Izjava Danila Türka o Hudi jami je sovražni govor

Foto: Primož Lavre

Na včerajšnji razpravi o sovražnem govoru v oddaji Studio ob 17 na Radiu Slovenija je Lucija Šikovec Ušaj, odvetnica, vodja Iniciative za svobodo govora, spregovorila o sovražnem govoru dveh nekdanjih predsednikov.

»Jaz poznam dva primera (sovražnega govora). Govor bivšega predsednika Tita v Ljubljani: 'Roka pravice, roka maščevalka našega ljudstva je že dosegla ogromno večino, a samo manjšemu delu izdajalcev se je posrečilo pobegniti in tudi ta manjšina ne bo več gledala naših čudovitih gora.' To je tipičen, eklatanten primer sovražnega govora, ki ne samo poziva k nasilju, ampak je bil tudi povod za vse povojne pomore.

V sodobnem času pa je ta drugi primer, to je predsednik Türk. Namreč, 297. člen, o katerem je govoril dr. Vezjak, ima tudi drugi odstavek, ki pravi, da se enako kaznuje nekdo, ki zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, opravičuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo in druga kazniva dejanja.

To, kar je rekel takrat, ko so odkrili Hudo jamo oziroma je to prišlo v javnost (zločini), je bilo dobesedno zanikovanje in zaničevanje žrtev. Nihče od današnjih dušebrižnikov, ki tako vpijejo zaradi sovražnega govora, ni takrat povzdignil glasu v imenu mrtvih, v imenu teh žrtev, v imenu njihovih svojcev. Nihče se ni vprašal, ali je to sovražni govor. To pa je po definiciji kazenskega zakonika bil sovražni govor. Gospod pa je danes kandidat za generalnega sekretarja OZN.«

Poleg Ušajeve so bili gostje oddaje filozof Boris Vezjak (oglašal se je iz studia v Mariboru), nekdanji državni sekretar iz stranke Zares Branko Lobnikar in namestnik varuhinje človekovih pravic Jernej Rovšek.

Izjavo Lucije Šikovec Ušaj v oddaji Studio ob 17. v torek, 16. februarja, na temo Sovražni govor, lahko v celoti poslušate na povezavi (9.00 minuta)