favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svetniki RTV SLO pisali Kaduncu: Možina in Dežman si zaslužita pohvale, ne pa gonje

Deli na:
Svetniki RTV SLO pisali Kaduncu: Možina in Dežman si zaslužita pohvale, ne pa gonje

Foto: Bobo

Turnškov napad na intervju Možine z Dežmanom in zahteva po ukinitvi oddaj Možine na nacionalni televiziji »sta nasilno poseganje v svobodno, profesionalno in odprto delo RTV SLO,« so zgroženi člani programskega sveta RTV Janez Juhant, Janko Kos, Alojz Bogataj, Žiga Kušar in Igor Prodnik.

Peterica je pisala generalnemu direktorju RTV SLO Igorju Kaduncu in predsedniku Sveta RTV SLO Cirilu Baškoviču  in zahtevala, da vodstvo RTV »odločno zavrne te in podobne napade na ustvarjalce oddaj«. Tak odziv je še zlasti potreben v primerih, ko te napade spremljajo »groteskni« protestni shodi proti javni televiziji, po mnenju peterice svetnikov »žaljivi za vse, ki na nji ustvarjajo izjemno kakovostne in visoko profesionalne oddaje«.

Pismo Kaduncu in Baškoviču:

Odprto pismo vodstvu in predsedniku Sveta RTV SLO

Spoštovani gospod Igor Kadunc!
Spoštovani gospod dr. Ciril Baškovič!

Zagovarjanje izvensodnih pobojev, kar počne predsednik ZZB g. Tit Turnšek, je zanikanje človekovega dostojanstva, teptanje njegovih pravic in nespoštovanje temeljnih načel demokratične pravne države. Po vseh genocidih 20. stoletja je absurdno zagovarjati izvensodne poboje, ščititi in opravičevati tiste, ki so jih izvrševali. Še bolj sporno je v demokratični pravni državi izsiljevati medijske ustanove in jim vsiljevati nedemokratična stališča in metode. Pravilo demokratičnih medijev je odprt dialog, moralna odgovornost, vztrajno iskanje zgodovinske resnice in profesionalnost dela. Novinar dr. Jože Možina je vse to v veliki meri izkazoval s svojimi dosedanjimi oddajami, kot strokovnjak za raziskovanje novejše zgodovine je pripomogel h kakovostni obravnavi slovenske in mednarodne polpreteklosti in s tem k boljšemu razumevanju sedanjosti. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade, doma in v tujini. Njegove oddaje so izvirne, strokovno natančne in moralno odgovorne, zato dosegajo nadpovprečno gledanost.



Napad predsednika ZZB na intervju gospoda dr. Jožeta Možine z dr. Jožetom Dežmanom in zahteva po ukinitvi oddaj dr. Možine na nacionalni televiziji sta nasilno poseganje v svobodno, profesionalno in odprto delo RTV SLO. Začudeni smo, da si predsednik ZZB dovoli na ta način govoriti o eni najbolj izstopajočih oddaj na TV Slovenija. Vodstvo RTV naj odločno zavrne te in podobne napade na ustvarjalce oddaj, zlasti če jih spremljajo groteskni ulični »protestni shodi proti javni televiziji«, žaljivi za vse, ki na nji ustvarjajo izjemno kakovostne in visoko profesionalne oddaje.

Ugotavljamo, da politično polemični napadi na intervju dr. Možine  z dr. Dežmanom niso mogli v njunih izjavah najti ničesar, kar bi bilo v nasprotju z trdnimi, tudi že znanimi dejstvi in njihovo širšo zgodovinsko razlago. Ni mogoče spregledati, da gre za neargumentirano gonjo sicer vplivnih skupin in politik, ki jim zamolčana resnica pač ne ustreza. Nacionalna televizija tega ne more sprejeti, namesto medlih odzivov in šikaniranj si avtor intervjuja kot tudi urednik zaslužita pohvalo za profesionalno izpeljavo pogovora o zahtevni in za javnost pomembni temi. Toliko bolj, ker ta intervju na javni televiziji utrjuje pluralno in profesionalno verodostojnost njenih informativnih in dokumentarnih oddaj.

Kot svetniki pričakujemo, da vodstvo javne radio-televizije zoper take pritiske zagotavlja ustrezno, svobodno, pluralno in demokratično delovanje nacionalne hiše v interesu vseh njenih urednikov in novinarjev, poslušalcev in gledalcev, slovenskih davkoplačevalcev. Še posebej je seveda nedopustno, da se prek takih pritiskov uveljavlja zagovarjanje totalitarnih metod in genocidov, teptanje človekovih pravic in dostojanstva ter ignoriranje žrtev totalitarnih sistemov. Nacionalna televizija je opravičevanje političnih zločinov obsodila z intervjujem dr. Možine z dr. Dežmanom, s tem pa storila tisto, kar se v normalnih demokracijah od take ustanove upravičeno pričakuje.

Prof. dr. Janez Juhant, akad. prof. dr. Janko Kos, Alojz Bogataj, dipl ing. Žiga Kušar, Igor Prodnik.

Ljubljana, 6.8. 2018