oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Strokovni svet za nadaljevanje otroškega kardiokirurškega programa v UKC Ljubljana

Deli na:
Strokovni svet za nadaljevanje otroškega kardiokirurškega programa v UKC Ljubljana

Foto: Arhiv Reporterja

Strokovni svet UKC Ljubljana meni, da je z otroškim kardiokirurškim programom v UKC Ljubljana treba nadaljevati, saj je s tem omogočeno zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami v Sloveniji. Meni, da bi morala program v prihodnje voditi pravno formalno pooblaščena strokovna oseba v okviru ustrezne organizacijske oblike.

To je med drugim na ponedeljkovi seji sklenil strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, potem ko mu je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) naložila, naj sprejme ustrezne ukrepe v zvezi z načrtovanjem in usmerjanjem otroškega kardiokirurškega programa ter njegovim nemotenim potekom.

KPK je namreč konec maja objavil poročilo, v katerem je ugotovil, da je ravnanje odgovornih oseb UKC Ljubljana pri izvajanju otroškega kardiokirurškega programa omogočilo več let trajajočo protipravnost. Posledica tega je po mnenju KPK bila ne le nezakonita poraba javnih sredstev, pač pa tudi to, da UKC Ljubljana še danes nima usposobljenih lastnih kardiokirurgov za tovrstno zdravljenje. Tuji kirurg David Mishaly pa je večino časa v Sloveniji operiral brez ustrezne slovenske licence, je opozorila komisija.

Strokovni svet UKC Ljubljana, ki je sicer ocenil, da so rezultati programa v trenutnih razmerah dobri in primerljivi s sodobnimi centri v tujini, je na ponedeljkovi seji soglasno sprejel stališče, da so bile izhodiščne ocene oziroma zastavljeni cilj glede usposobljenosti domačega kirurga, ki naj bi se za samostojno delo usposobil v roku dveh let, v celoti nerealne, je razvidno iz sklepov oz. ugotovitev strokovnega sveta, ki so jih posredovali iz UKC Ljubljana.

Na podlagi predstavljenih rezultatov in tudi izjav kirurga Mishalyja je strokovni svet ocenil, da izobraževanje kirurga v UKC poteka ustrezno, delež in nabor operacij, ki jih izvaja samostojno, se povečuje, ustrezen je tudi njegov strokovni razvoj.

Strokovni svet, ki je problematiko izvajanja programa otroške kardiokirurgije na sejah obravnaval že večkrat od januarja lani, ugotavlja tudi, da je nedvomno sporočilo vseh izvajalcev tega programa skupna želja po optimizaciji izvajanja tega programa.

Na seji strokovnega sveta so bili podani konkretni napotki za delovanje v prihodnje, predvsem z zavezo, da je potrebno organizacijo dela v celoti prilagoditi potrebam bolnikov. Tako je v zvezi z načrtovanjem in usmerjanjem otroškega kardiokirurškega programa strokovni svet UKC Ljubljana ocenil, da je treba najti ustrezno organizacijsko obliko izvajanja tega programa tako, da bo program voden s strani pravno formalno pooblaščene strokovne osebe.

Zaradi ugotovitev KPK minister za zdravje Tomaž Gantar pričakuje, da bo generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec odstopil, slednji pa je v odzivu po objavi poročila KPK dejal, da je ves čas svojega mandata deloval v korist bolnikov in UKC Ljubljana, da se ni okoristil in da ne namerava odstopiti.