stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V UKC Ljubljana branijo svoje ukrepanje v primeru Radana

Deli na:
V UKC Ljubljana branijo svoje ukrepanje v primeru Radana

Foto: Bobo

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker meni, da so se v primeru Ivana Radana, ki naj bi skrajšal življenje sedmim bolnikom, odzvali pravočasno in ustrezno. Sprožili so več postopkov, med drugim so ga odpustili in razrešili predstojnico oddelka, kjer je bil zaposlen. Nadzor so opravili še pri porabi zdravil, kjer večjih odstopanj niso našli.

Vendar pa ni jasno, ali je Radan, ki naj bi bil zasvojen z narkotiki, dobil zdravila v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, ali kje drugje.

Radana so namreč po neuradnih informacijah Dnevnika ovadili, ker naj bi več hudo bolnim skrajšal življenje. Očitali naj bi mu več kot 20 kaznivih dejanj, tudi sedem ubojev. Kot poroča časnik, so Radana po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom v ponedeljek odpeljali v sodno pridržanje. Zdravnik naj bi si sam predpisoval psihoaktivna zdravila, predvsem pomirjevala, na njegovem računalniku pa naj bi našli več kot deset fotografij umirajočih bolnikov.

Po besedah vodstva UKC do sedaj še noben od svojcev tistih, ki naj bi jim Radan skrajšal življenje, ni vložil tožbe proti UKC. Je pa proti UKC sprožil tožbo Radan ter Bojana Žvan, ki so jo razrešili z mesta predstojnice oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki.

"Z današnjimi informacijami se marsikaj spremeni. Očitno je, da je zgodba širša, kot je bilo na začetku videti. S tem istočasno padejo vsi Radanovi izgovori o provokaciji," je poudarila pomočnica generalnega direktorja UKC za pravna vprašanja Meta Vesel Valentinčič in s tem opozorila na pojasnila Radana, da naj bi s svojim početjem želel opozoriti na stanje na oddelku.

Tudi glede tožbe Žvanove, s katero izpodbija njeno razrešitev, Vesel Valentinčičeva meni, da se njena odgovornost z novimi informacijami še stopnjuje. Tako Vesel Valentinčičeva ne vidi možnosti, da bi se v sodnih postopkih izkazalo, da je UKC pri razrešitvi ukrepal napačno.

Na UKC zagotavljajo, da obravnava bolnikov pri njih poteka korektno in da so kljub tem primeru bolniki na UKC varni. Vesel Valentinčičeva je ob tem izpostavila, da glede na rezultate zdravljenja sodijo med dobre bolnišnice, na nekaterih področjih med vrhunske.

Strokovni direktor nevrološke klinike David Vodušek pa je dodal, da na kliniki še vedno izvajajo korektivne ukrepe in izobraževanja, da bodo na minimum zmanjšali možnost takšnih dogodkov v prihodnje. Po njegovem mnenju se lahko novemu vodstvu oddelkov, kjer so zamenjali predstojnika, povsem zaupa.

Radan je bil sicer še pred prihodom na nevrološko kliniko zaposlen na drugem oddelku UKC, od koder pa naj bi ga predvsem zaradi težav z odvisnostjo premestili. Vesel Valentinčičeva je pojasnila, da Radan s prejšnjega oddelka ni bil odpuščen. So pa po premestitvi vodstvo oddelka na nevrološki kliniki opozorili na njegove težave z zasvojenostjo. Tako so ga tudi eno leto podrobneje spremljali, a naj bi delal dobro. "Ko je bil pri nas v službi, je bil spoštovan in cenjen kolega. Nikakor ni bil na slabem glasu," je poudaril Vodušek.

Sicer pa vodstvo UKC verjame, da bodo tudi na Zdravniški zbornici Slovenije, kjer so Radanu na podlagi prvega odkritega primera izrekli javni opomin, licence pa mu niso vzeli, "sedaj spremenili oz. postopek dopolnili tako, da bo verjetno vprašanje licence precej bolj realno".

Na vprašanje, kako je sploh lahko prišlo do sedmih domnevnih ubojev, pa je Vodušek pojasnil, da naj bi vsaj pri dveh primerih prišlo do napake v komunikaciji med sodelavci in nadrejenimi. "Na dokumentih oddelka je bilo jasno predpisano, kako mora delo potekati. Če bi te predpise upoštevali in se jih držali, do tega ne bi smelo priti," je dodal Hojker.

Poleg vsakodnevnih jutranjih in popoldanskih raportov ob menjavi dežurnih zdravnikov na oddelku za intenzivno nevrološko terapijo po novem potekajo tudi tedenski sestanki, kjer se ne pogovarjajo samo o posameznih bolnikih, ampak tudi o tekočih zadevah, ki se tičejo njihovega dela. Po novem so na oddelku pogostejše tudi mortalitetne konference.

Na novinarski konferenci je Vodušek komentiral tudi sum, da je Radan fotografiral bolnike. Pojasnil je, da se v medicini poslužujejo fotografiranja, vse odkar obstaja fotografija. A se tega poslužujejo v raziskovalne namene in za spremljanje bolezni, kar je sicer bolj značilno za dermatologijo kot pa za nevrologijo. V okviru dela, ki ga je opravljal Radan, po njegovem vedenju niso opravljali nobene takšne raziskave.

Radan je bil sicer danes na zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom. Njegov zagovornik Milan Krstić pa je za TVS dejal, da je Radan nedolžen. "Niti slučajno ne držijo te obtožbe. To je svetovna neumnost. To, kar so napisali policisti za Radana, je svetovna neumnost," je dejal.

Glede fotografiranja pa je Krstić dejal, da veliko "zdravnikov fotografira svoje bolnike, da se spomni, za katerega človeka gre". "Zato so tudi policisti lahko ugotovili, za katere ljudi gre, ker je zraven tudi popis bolezni," je dodal.