Natalija Gorščak Svet24.si

Generalni direktor hoče razrešiti direktorico ...

covidno potrdilo, lokal, italija Svet24.si

Sindikat delavcev gostinstva in turizma: Stanje je...

Esther Digley Svet24.si

Pogrešana je bila od lanskega novembra. Našli so...

borut pahor-pl1 Reporter.si

Bodo redne volitve že aprila? Pahor lahko pohiti ...

20161021-00734717 Necenzurirano

Janševi na veliko zaposlujejo v Sovi in višajo ...

Ales Valic Njena.si

Aleš Valič z ženo praznoval že 30 let poroke

Gregor Čeglaj Njena.si

Gregor Čeglaj v ZDA rad obišče brata dvojčka

Slovenija

Strmoglavilo letalo Red Bulla, slovenski fotograf Miro Majcen hudo poškodovan

Deli na:
Strmoglavilo letalo Red Bulla, slovenski fotograf Miro Majcen hudo poškodovan

Strmoglavljen Trojan T-28B flote Flying Bulls. - Foto: flyingbulls.at

V gozdu v bližini češkega kraja Jickovice je po podatkih češke policije v nedeljo okoli 17. ure strmoglavilo letalo T-28B Trojan, izdelano v Severni Ameriki leta 1954. V nesreči je bil po poročanju spletnega portala 24ur.com huje poškodovan tudi slovenski fotograf Miro Majcen, ki je bil tudi fotograf omenjenega portala. Vzrok nesreče še ni znan.

Češki državni inštitut za preiskavo letalskih nesreč (UZPLN) je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že začel s preiskavo o vzrokih in okoliščinah nesreče letala avstrijske skupine letalskih navdušencev Flying Bulls, med katerimi je avstrijski podjetnik, milijarder in ljubitelj letal Dietrich Mateschitz.

Pilot letala je v nesreči umrl, fotograf Majcen pa je bil huje ranjen in se zdravi v praški bolnišnici, kamor so ga po navedbah APA odpeljali s helikopterjem. STA je na MZZ in slovensko veleposlaništvo v Pragi že naslovila vprašanje o njegovem zdravstvenem stanju. Kot so sporočili z MZZ, je bilo slovensko veleposlaništvo v Pragi o nesreči obveščeno in je z udeležencem v nesreči v stalnem stiku. Drugih podrobnosti niso sporočili.

Za APA so iz Flying Bulls v pisnem odzivu sporočili, da z veliko žalostjo potrjujejo smrt svojega pilota, ki je strmoglavil nad češko vasjo Zvikovske Podhradi. Dodali so, da je bil pilot zelo spoštovan in izkušen. Ponesrečenemu potniku so zaželi hitro in popolno okrevanje.

Foto: Facebook - Na fotografiji, objavljeni na Facebooku, naj bi bile razbitine letala.

Dvosedežno letalo T-28B Trojan se je skupaj še s tremi drugimi letali vračalo z letalskega mitinga na Poljskem v domačo bazo v Salzburgu. Letalo je po strmoglavljenju razpadlo na več delov in nato zagorelo.T-28B Trojan je do leta 1965 ameriška mornarica uporabljala kot letalo za urjenje. Od leta 2001 je letalo na Solnograškem.

Tokratna nesreča letala iz flote Flying Bullsov ni prva. 1. maja 2013 je v bližini avstrijskega kraja Baumkirchen strmoglavilo enosedežno letalo BD5. Pilotu se je uspelo rešiti. Manj kot štiri metre dolgo letalo je bilo na povratnem letu z letalskega mitinga v Ziljski dolini. Pilot je pred nesrečo javil težave z motorjem in napovedal zasilni pristanek, ki se je izjalovil.

Manj huda je bila nesreča 27. maja 2017, ko je helikopter AH-1 Cobra flote Flying Bullsov ob pristajanju na letališču Reutte-Höfen na Tirolskem z lopaticami rotorja zadel streho bencinske črpalke. Pilot in okoli 20 ljudi na krovu ni bilo poškodovanih.

Loading...