GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU naj bi ugotovila, da je češki premier Babiš neupravičeno koristil evropska sredstva

Deli na:
EU naj bi ugotovila, da je češki premier Babiš neupravičeno koristil evropska sredstva

Andrej Babiš - Foto: Profimedia

Evropska komisija naj bi v še enem poročilu ugotovila, da je češki premier Andrej Babiš neupravičeno koristil evropska sredstva, je včeraj poročal češki spletni portal Neovlivni.cz. Češki mediji so pred tem že decembra poročali, da Bruselj v prvem poročilu v povezavi s subvencijami podjetju Agrofert Babišu očita konflikt interesov.

Evropska komisija se je v prvem poročilu ukvarjala z dodelitvijo evropskih sredstev Agrofertu s področja evropske regionalne politike. V novem poročilu pa naj bi šlo za preiskavo izplačil kmetijskih subvencij, ki jih je prejel holding Agrofert. Tega je ustanovil Babiš, od leta 2017 pa ga vodi skrbniški sklad.

Po poročanju preiskovalnega portala, ki se sklicuje na zanesljive vire, je Bruselj tudi v novi preiskavi ugotovil konflikt interesov pri Babišu kot podjetniku in predsedniku vlade. Skrbniški sklad naj bi poleg tega deloval le navidezno in Agrofert naj tako ne bi bil upravičen do kmetijskih subvencij iz evropskih sredstev, navedbe povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Agrofertu pripada okrog 200 podjetij, ki med drugim delujejo v kmetijskem, medijskem in kemičnem sektorju. Leta 2018 je holding po pisanju dpa prejel skupno okrog 70 milijonov evrov evropskih sredstev.

Obe poročili sta sicer še zaupni in še nista javno dostopni.

Babiš že dolgo vse očitke zanika. Evropska komisija po njegovih besedah ni primerna avtoriteta, ki bi lahko interpretirala češke zakone. Ob tem opozarja, da je podjetje v skladu z zakonom predal skrbniškemu skladu, zato ni več lastnik Agroferta.