Revija Reporter
Slovenija

Trumpov državni sekretar Pompeo naj bi obiskal Ljubljano: bo Slovenija podpisala ameriško deklaracijo o omrežjih 5G?

STA

31. jul. 2020 6:22 Osveženo: 6:24 / 31. 7. 2020

Deli na:

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Profimedia

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo bo sredi avgusta obiskal Prago, Dunaj, Ljubljano in Poljsko, navaja češki portal Lidovky.cz, povzema pa ga tudi češka tiskovna agencija ČTK. Na slovenskem zunanjem ministrstvu teh navedb ne želijo komentirati, z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani pa so za STA sporočili, da "ne morejo še ničesar napovedati".

Portal Lidovky.cz navaja, da bo Pompeo na obisku na Češkem 11. in 12. avgusta in da se bo med drugim sestal tudi s češkim premierjem Andrejem Babišem. Med drugim naj bi podpisala skupno deklaracijo o varnosti omrežij 5G.

Kot je običajno pri visokih predstavnikih ameriške administracije priprave na obisk očitno potekajo v strogi tajnosti. Češka tiskovna agencija ČTK poroča, da obiska Pompea na zunanjem ministrstvu niso potrdili, prav tako ga po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA niso potrdili na Dunaju. Enako navedb o obisku za STA niso komentirali na zunanjem ministrstvu v Ljubljani. A po drugi strani tega niti niso zanikali. Tudi na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani ne.

Lidovky.cz se sklicuje na "kredibilen vir". Pompeo bo turnejo po Evropi začel v Pragi, posvečena pa naj bi bila povezavi med koncem druge svetovne vojne in koncem totalitarizma leta 1989, navaja portal. Prav tako naj bi bili pogovori Pompea z zavezniki v Evropi namenjeni novi digitalni infrastrukturi, znotraj tega pa tudi izgradnji omrežij 5G. Omenjeno skupno deklaracijo si ZDA prizadevajo skleniti tudi s Slovenijo.

V osnutku skupne izjave, ki ga je junija pridobila STA, je navedenih več varnostnih pogojev, glede katerih naj bi se državi strinjali, da so nujni za vzpostavitev varnega omrežja 5G. Besedilo med drugim določa, da je treba natančno preveriti ponudnike in njihove dobavitelje. Pri tem je treba med drugim preveriti transparentnost njihovega lastništva, spoštovanje pravic intelektualne lastnine in ali so zavezani zakonodaji, ki zahteva transparentnost korporativnega upravljanja.

Državi bi s skupno izjavo - podobne izjave so ZDA že podpisale med drugim s Poljsko, Romunijo, Estonijo in Latvijo - prav tako izpostavili nujnost zavedanja o pomenu varnosti omrežij na ravni zveze Nato in EU.

Izjava bi lahko omejila sodelovanje kitajskega tehnološkega velikana Huawei pri vzpostavljanju omrežja 5G v Sloveniji, čeprav njegovo ime v osnutku ni omenjeno. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa si namreč že nekaj časa prizadeva tuje države odvrniti od sodelovanja s Huaweijem, ki ga med drugim obtožuje vohunjenja za kitajske oblasti.