zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Strelec zaradi disciplinskih odklonov v vojski že večkrat obravnavan

Deli na:
Strelec zaradi disciplinskih odklonov v vojski že večkrat obravnavan

Foto: Bobo

Pripadnik Slovenske vojske, ki je ustrelil policista, je bil po besedah tiskovnega predstavnika vojske Simona Koreza v vojski že večkrat obravnavan zaradi različnih odklonov, predvsem disciplinskih. Zaradi bolezni je bil tudi dalj časa odstoten in ni imel dostopa do orožja, vendar predpisi ne omogočajo, da se vojaka odpusti zaradi psihičnih težav.

V Litiji je v petek popoldne prišlo do strelskega obračuna, v katerem je mlajši voznik policista, ki ga je ustavil, ustrelil v glavo. Izkazalo se je, da je storilec pripadnik Slovenske vojske, ki ga sumijo povezave z nedavnim oboroženim poskusom ropa.

Na družbenem omrežju Twitter je medtem zaokrožila povezava do spletnega bloga, ki naj bi pripadal storilcu kaznivega dejanja. V zapisu med drugim opisuje težko otroštvo in poudarja, da se nikoli ni čutil sprejetega v družbi. Nekajkrat omeni tudi željo po samomoru. Enkrat je to, kot izhaja iz zapisa, poskušal tudi storiti. Opisuje tudi razmere v vojski, kjer pravi, da je bil šikaniran. Zato je tudi zbolel za motnjami prehranjevanja, zaradi česar se je tudi več mesecev zdravil.

Korez je za STA izrazil obžalovanje, da je do dogodka prišlo. Pri tem pa je pojasnil, da so predpisi takšni, da varujejo bolne osebe, ne glede na bolezen, Slovenska vojska pa nima mehanizmov, da bi takšne odklone lahko izločila.

"Tudi če ne bi bil pripadnik vojske, bi sicer najbrž storil takšno dejanje," je ocenil Korez. Dodal je, da je dejstvo, da je bil strelec pripadnik Slovenske vojske, le še oteževalna okoliščina.

Po njegovem mnenju je treba vedeti, da je vojak, ki ima pogodbo o zaposlitvi, enako varovana oseba, kot vsi ostali s tem statusom pogodbe. "Ko vojak izrazi zahtevo po bolniški odsotnosti, je to stvar njegovega osebnega zdravnika," je pojasnil.

V Slovenski vojski je, kot je dejal, zaposlenih približno 50 ljudi, ki zaradi različnih zdravstvenih težav ne smejo nositi orožja, pa so kljub temu zaposleni pri njih.


"Po predpisih moramo vojaku, ki je dobil status invalida, pa naj ima poškodovano hrbtenico ali pa psihične težave, omogočiti takšno delo, kot ga predpiše invalidska komisija. Poiskati mu moramo ustrezno delo, in tudi ta, strelec, je bil eden izmed takšnih," je dejal Korez.

Prepričan je, da bi bilo zaradi tega treba spremeniti zakonodajo, vendar pa je to težko doseči, saj je, kot je pojasnil, v DZ za spremembo zakona o obrambi potrebna dvotretjinska večina. Vojaški poklic je sicer povezan z izurjenostjo za streljanje, družba pa bo morala po njegovem mnenju biti pripravljena, da tudi v vojski zaradi obremenitev lahko pride do odklonov.

"V Sloveniji si doslej še nismo priznali, da je vojska specifičen poklic, ker se vojak, ko gre na misijo, sreča s težjimi dogodki, kar prinaša travmo. Ne pravim, da je ta vojak imel posttravmatski sindrom, lahko pa, da ga bo kdo imel," je izpostavil.

Vojaki gredo sicer, ko se prijavijo za to delo, skozi selekcijski postopek, v katerem preverjajo tudi njihove psihofizične sposobnosti, nato pa imajo običajno takšne preglede še vsakih pet let. Potekajo pa tudi pred odhodom na misije in v primeru, če se za to odloči nadrejeni ob morebitnih odklonih, je še pojasnil Korez.

Sicer pa Korez vojakovo dejanje, ne glede na odklone in težave, ki jih je imel, označuje za najbolj "nagnusno dejanje, ki ga lahko naredi vojak, vredno najstrožje obravnave in postopkov".

Tako ustreljeni policist kot storilec sta na zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Zdravstveno stanje policista je še vedno kritično, strelec pa je v zdravniški oskrbi, saj je nanj med begom drugi policist, ki je bil v petek prav tako na kraju dogodka, streljal in ga poškodoval.

Na dogodek se je na družbenem omrežju Twitter odzval tudi minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič. Zapisal je, da je z mislimi pri ranjenemu policistu in upa na njegovo trajno ter hitro okrevanje.