zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ključno vojaško letališče v rokah Islamske države

Deli na:
Ključno vojaško letališče v rokah Islamske države

Foto: Reuters

Pripadniki skrajne islamske države (IS) so na severu Sirije iz rok vojske prevzeli pomembno vojaško letališče Tabka, ki je bila še zadnja utrdba v provinci Raka pod nadzorom režimske vojske. V spopadih je od torka umrlo več sto sunitskih skrajnežev in vojakov.

Pripadniki Islamske države so Tabko poskušali zavzeti že od začetka avgusta, silovitejšo ofenzivo pa so sprožili minuli torek. Gre za zadnjo pomembnejšo točko, ki jo je vojska nadzorovala v Raki. Ta je v pretežni meri v rokah islamistov, ki so na območjih pod njihovim nadzorom v Iraku in Siriji junija razglasili kalifat.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v spopadih za letališče od torka ubitih prek 300 džihadistov in 25 sirskih vojakov, v nedeljo pa nato še 170 vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju sirske državne televizije so se njihove sile evakuirale v okolico letališča, od koder sedaj še naprej izvajajo napade na skrajneže.

Islamska država se je v Siriji prvotno borila na strani preostalih opozicijskih skupin, a so se zaradi različnih zlorab ostali uporniki obrnili proti njej in jo izrinili z določenih območij severne Sirije. V zadnjih tednih pa so se borci IS vnovič vrnili na predele, ki so jih bili pred tem primorani zapustiti, vključno s severom province Alep.