Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Turčiji iz zapora izpustili generala, ki naj bi vodil zaroto proti Erdoganu

Deli na:
V Turčiji iz zapora izpustili generala, ki naj bi vodil zaroto proti Erdoganu

Foto: Reuters

Turško sodišče je včeraj odredilo takojšnjo izpustitev nekdanjega načelnika vojske Ilkerja Basbuga, ki je bil lani obsojen na dosmrtni zapor zaradi zarotništva proti vladi Recepa Tayyipa Erdogana. Na ponovljeno sojenje bo lahko počakal na prostosti.

Do odločitve o izpustitvi generala Basbuga prihaja po četrtkovi odločitvi turškega ustavnega sodišča, da so mu bile na sojenju kršene pravice, ker da prvostopenjsko sodišče ni objavilo podrobnejše obrazložitve sodbe. Sodišče je nato primer vrnilo v ponovno odločanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Basbug naj bi bil glede na obtožnico oz. kasnejšo obsodbo na prvi stopnji vodja t. i. zarote Ergenekon, v kateri naj bi več sto visokih vojaških častnikov načrtovalo državni udar proti Erdoganovi vladi, ker naj bi skušala uvajati islamistične zakone.

Turška vojska, ki se ima za branik sekularnosti v državi, je sicer izvedla že tri državne udare - leta 1960, 1971 in 1980, in poskrbela za odstop islamistične vlade leta 1997. Predstavlja tudi glavno opozicijsko silo premieru Erdoganu, ki se večino svojega enajstletnega vodenja turške vlade spopada predvsem z vojsko, ne toliko s politično opozicijo.

A v zadnjih mesecih se je okrepila tudi politična opozicija. Na dan je prišla korupcijska afera, v katero naj bi bili vpleteni visoki predstavniki Erdoganove stranke in njihovi sorodniki. Erdogan je zato zaveznike začel iskati tudi v vojski, navaja AFP.

Kot eno izmed tovrstnih gest dobre volje do vojske je Erdogan pokazal z odločitvijo za ukinitev posebnega sodišča za afero Ergenekon, kar je parlament potrdil februarja. To naj bi omogočilo ponovno sojenje več kot 200 obsojenim vojaškim častnikom, med njimi tudi generalu Basbugu.