boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

IS prevzela odgovornost za pokol v restavraciji v bangladeški Daki

Deli na:
IS prevzela odgovornost za pokol v restavraciji v bangladeški Daki

Foto: Getty Images

V zajetju talcev v Daki je bilo po podatkih bangladeške vojske ubitih 20 civilistov in šest napadalcev. Kot je za medije pojasnil predstavnik bangladeške vojske, so teroristi večino žrtev brutalno ubili z ostrim orožjem, med umrlimi pa so večinoma Italijani in Japonci. Med rešenimi so državljan Japonske in dva državljana Šrilanke.

Varnostne sile so davi vdrle v lokal v bangladeški prestolnici Daka, kjer so teroristi od petka zadrževali več deset talcev, ter ubile šest napadalcev, poročajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah vojske so rešili 13 talcev.

Po zadnjih podatkih je bilo v času napada v lokalu enajst italijanskih državljanov. Deset so jih teroristi ubili, enemu pa je uspelo pobegniti. "Naše misli, molitve in solze so združene s solzami družin v Daki, še posebej družin naših državljanov," je v odzivu na napad danes v Rimu dejal italijanski premier Matteo Renzi.

Kot je poudaril, ima Italija dolžnost braniti svoje vrednote pred teroristi. To je po njegovih besedah "edini način, na katerega lahko počastimo spomin na naše padle italijanske brate". Ob tem je še poudaril, da se Italija ne bo umikala pred "norostmi, ki želijo uničiti naš vsakdanjik". V spomin na umrle talce bo italijanska nogometna reprezentanca nocojšnjo četrtfinalno tekmo evropskega prvenstva odigrala s črnimi trakovi na rokavih.

Japonska vlada je sporočila, da je bilo v napadu ubitih sedem Japoncev, ameriški State Department pa je potrdil smrt ameriškega državljana.

V okoli enournem spopadu z močno oboroženimi napadalci, ki so imeli pri sebi eksploziv, sta bila ubita tudi dva policista. Varnostne sile so enega od napadalcev aretirale.

Bangladeška premierka Šejk Hasini je po napadu dejanje ostro obsodila in napovedala, da bo vlada izkoreninila terorizem in militantnost v Bangladešu. "V Bangladešu ne bomo dopuščali nikakršnih terorističnih dejanj," je poudarila. "Kakšni muslimani so ti ljudje? Nikakršne vere nimajo," pa je še dejala o napadalcih.

Odgovornost za napad na lokal v diplomatski četrti Dake, ki ga obiskujejo številni tujci, je prevzela skrajna islamska skupina Islamska država.