Revija Reporter
Slovenija

Staroselska demokratska stranka: Janša in njegovi amaterji odkrivajo »pravi« izvor Slovencev

Ivan Puc
21 2.876

23. jul. 2023 20:00

Deli na:

Odločitev, da leta 2014 napiše roman o noriškem kraljestvu, je predsednik SDS Janez Janša, kot je povedal, dobil leta 2009 na simpoziju o etnogenezi v Bovcu.

Bobo

Raziskovanje staroselstva pri nas in iskanje slovenskih korenin. Tudi letos bodo na poletnem taboru SDS z Gorniškim klubom dr. Henrika Tume priredili razpravo na to temo. Pobudnik projekta Slovenci – kdo smo in od kdaj smo tu? je avtor romana Noriško kraljestvo - beli panter.

Janez Janša je ob deseti letnici preučevanj slovenskega staroselstva napovedal ustanovitev inštituta. Kako je z institucionalnim iskanjem resnice o naši daljni preteklosti? Bodo napisani novi učbeniki slovenske zgodovine?



Ste vedeli, da smo imeli slovensko govoreče staroselci na Korčuli, Hvaru in Braču? Tako kažejo analize zgodovinskih navedb o naselitvi Brača. Slovensko govoreči staroselci naj bi bili na tem otoku že pred 7. stol. pred Kristusom.

Se »uradna znanost« izogiba dialogu? Kaj o tem pravi jezikoslovec dr. Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU?

Kako dr. Ahačič pojasnjuje, da nobena raziskava ni postavila pod vprašaj temeljnih spoznanj o slovenščini. Žal imamo, pravi, opraviti zgolj mnogo ugibanj ljubiteljskih raziskovalcev.  

Pojasnjujemo ozadje mitskih teorij o izvoru jezikov v Evropi. Zakaj na takšne teorije ni bil povsem odporen niti naš Adam Bohorič? Po njih Slovani izvirajo iz Jafetovega rodu (Jafet, eden od treh Noetovih sinov v Genezi, op. a.).

Jezikoslovka dr. Simona Klemenčič je uporabila je enako metodo kot venetologi in brez težav razložila estonski napis s škatle kosmičev: holdakulvasjajahedaskohas kot staroslovenski: »Moral sem jahati v vas k zlatarju. Ali me imaš še rada?« Kaj to pomeni v resnici?

Kakšna je prava slovenska vera, ki budi narodni ponos? Najti jo je pri prazgodovinskih staroselci v slovenskih Alpah.

Dr. Luka Repanšek z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša se je ukvarjal z raziskovanjem keltske oziroma natančneje rečeno galsko imenske jezikovne dediščine na jugovzhodnem alpskem prostoru. Kaj je ugotovil?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24