stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovenija po desetih letih prehitela Češko: poglejte, v čem smo boljši od Čehov!

Deli na:
Slovenija po desetih letih prehitela Češko: poglejte, v čem smo boljši od Čehov!

Praga s Hradčani (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

Po zadnjih podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) izpred enega meseca smo se po kupni moči na prebivalca zopet zavihteli na prvo mesto med nekdanjimi socialističnimi državami vzhodne Evrope. Poleg tega smo med drugimi prehiteli Španijo in smo tik za Italijo.

V Sloveniji je pogosto slišati, češ bili smo najbolj bogati med nekdanjimi socialističnimi državami v vzhodni Evropi, zdaj pa nas te države prehitevajo. Res je, že pred več kot desetimi leti nas je po kupni moči na prebivalca prehitela Češka. Glede na oceno Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pred dvema letoma nas je z drugega mesta na lestvici nekdanjih socialističnih držav vzhodne Evrope po kupni moči na prebivalca prehitela še Litva. Toda lahko bi rekli, da Slovenija vrača udarec.

Po zadnjih podatkih IMF izpred enega meseca smo se zopet zavihteli na prvo mesto med omenjenimi državami. Tako so za letos ocenili, da je pri nas bruto domači proizvod na prebivalca glede na standard kupne moči 48.534 ameriških dolarjev, medtem ko je na Češkem 47.527 dolarjev.

Litva je na tretjem mestu – 46.479 dolarjev. Ne boste verjeli, pred nami je samo za las Japonska, kjer imajo seveda veliko višje plače, vendar so tudi cene izredno visoke, kar jim znižuje kupno moč. Južna Koreja je recimo že precej pred Japonsko.

Slovenija ni več daleč od Italije – po zadnji oceni IMF je tam bruto domači proizvod na prebivalca glede na standard kupne moči 50.216 dolarjev. Prehiteli smo Španijo (46.413 dolarjev).

Pri naši južni sosedi Hrvaški so dosegli 36.201 dolar, pri vzhodni sosedi Madžarski pa 40.944 dolarjev. Avstrija (64.751 dolarjev) je medtem na visokem petem mestu med članicami EU (izza Luksemburga, Irske, Danske in Nizozemske).