FyBh6rMXwAI53tj Svet24.si

Kitajski tigri v vojni v Ukrajini

profimedia-0781858226 Svet24.si

Erdogan na liniji z Zelenskim in Putinom

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

vila frantar zabret pl Reporter.si

Slovenska milijonarja zamenjala vilo za pravo ...

dragic Ekipa24.si

Goran Dragić je spremljal tekmo Olimpije v ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

quintana Ekipa24.si

Zdaj pa res ni več dvoma! Takole so Rogliča ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brezobziren odnos do trpečih bolnikov v UKC Ljubljana - protihrupne slušalke za hudo bolne paciente

Deli na:
Brezobziren odnos do trpečih bolnikov v UKC Ljubljana - protihrupne slušalke za hudo bolne paciente

Ob slabo načrtovani energetski sanaciji UKC Ljubljana se za paciente po sobah priporoča celo, naj ob »štemanju« na drugi strani stene nosijo protihrupne slušalke. - Foto: Profimedia

V minulih mesecih smo objavili vrsto člankov o zelo slabo načrtovani energetski sanaciji glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (Hospital). Objavili smo, da lahko posledice ogrozijo tudi paciente.

Pri investiciji namreč podpisnik pogodbe za projekt, tedanji minister za zdravje Janez Poklukar, ter tedanji generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič nista poskrbela za celovito predpripravo. Morale bi biti predvidene vnaprej določene lokacije, kam se bodo v času prenove selili oddelki oziroma kar klinike z vsemi pacienti, ki so na zdravljenju. Vse skupaj se je delalo stihijsko, za kar sicer ni odgovoren izbrani izvajalec – gradbeno podjetje GH Holding Blaža Miklavčiča.

Projekt se izvaja po načelu »projektiraj in gradi istočasno«, kar je za delujočo bolnišnico povsem neprimerno, pač pa je ta model primeren za nove objekte. Posebej je neprimerno, če ni poskrbljeno, da pacienti ne bodo izpostavljeni. Ena od uslužbenk ministrstva je zapisala celo, da se »selitve skladišč krompirja v vrečah in zelenjave v zabojčkih v trgovinah izvaja bolj premišljeno in načrtno in se pazi, da se roba ne pokvari«. Zaradi tega, ker ni bilo načrta selitev pacientov, je prišlo tudi do zastojev pri sanaciji in zato do večmilijonskih dodatnih stroškov.

Nekatere okoliščine pa so prav bizarne. Prišli smo do elektronskega sporočila strojnega inženirja Gregorja Majdiča, lastnika podjetja GM Plan, ki ima pri tej sanaciji vlogo koordinatorja pristojnih služb v UKC Ljubljana. Prej je bil zaposlen na državnem inženirskem podjetju DRI, zdaj so ga pogodbeno angažirali pri UKC Ljubljana. Majdič je prejšnji mesec pisal pristojnim na UKC Ljubljana v zvezi z obsegom rušitvenih del pri energetski sanaciji (od »stare« stavbe UKC naj bi ostale le še gole stene, vse drugo bo novo) delujočega dela objekta na severnem delu. Sporočil jim je termine izvajanja gradbene dejavnosti: ure in dneve. GH Holding namreč odstranjuje fasadno oblogo, kar seveda prinese veliko hrupa. Kot pravijo naši viri, »štemanje« (dolbenje z udarnimi kladivi) izredno negativno vpliva že na zdravje ljudi, kaj šele na paciente, ki so mu izpostavljeni. Od tega pa jih loči le stena.

V elektronskem sporočilu je Majdič zapisal, da bi bilo »v zgoraj navedenih terminih zaželeno, v kolikor bo to mogoče, da se v posamezni etaži v teh posameznih (bolniških) sobah proti gradbišču paciente skuša premestiti začasno v drugo sobo. V kolikor to ni mogoče, je pa vsaj priporočljivo, da se uporabljajo naglavne slušalke.« Po besedah naših virov so pri UKC Ljubljana dejansko tudi nabavili vsaj 20 tovrstnih slušalk, ki se med drugim uporabljajo tudi na streliščih.