severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Kolumnisti

Več politike kot v zadnjih šestih letih na RTV nikoli ni bilo!

Deli na:
Več politike kot v zadnjih šestih letih na RTV nikoli ni bilo!

Ljerka Bizilj - Foto: Primož Lavre

Tisti, ki radi spremljamo šport, smo imeli kar srečo, da smo lahko ob predvolilni bitki spremljali še kolesarjenje in nepremagljivega Tadeja Pogačarja. Bilo je že kar »kičasto«, tako dober je bil. Nobenih bitk, stresov, kot smo jih lani doživljali, ko smo dirkali in trpeli skupaj s Primožem Rogličem. Bilo je bolj pestro, letos pa dokaj mirno in predvidljivo.

Kaj bo na francoski turi čez mesec dni? Bomo zmagovali s Pogijem in trpeli z Roglo. Oba fanta delujeta skromno, kljub temu da premagujeta »svet«. V nasprotju z njima pa se R. Golob in T. Fajon obnašata, kot da vodita svet! Palestino bomo priznali, zdaj, malo kasneje še druge nagovorili. O drugih pač ne odločamo in jih tudi nagovorimo težko, večina ima svojo glavo. Res pa je, da težko »nagovarjamo« druge, če sami odlašamo. In svetovna voditelja sta se odločila! Takoj, za zgled drugim.

A ob vsej tragediji to ni naša osnovna naloga. Najprej sebe »postavimo in pospravimo«. Večina drugih je tako in tako daleč pred nami, sploh ko gre za države Evropske unije. Toda naši politiki se zdaj počutijo, kot da so na vrhu sveta. Vsaj takšen vtis dajejo. Pretirava pa tudi J. Janša z izraelsko zastavo na suknjiču.

Zavozile so vse vlade, leve in desne

Nas vse skupaj seveda bolj zanima to, da uredijo zdravstvo in celoten javni sektor, da z davčno politiko zagotovijo pravičnejše obremenitve in dovolj denarja za skupne potrebe. Razbremenitev plač in obdavčitev vsaj praznih stanovanj, ki naj bi jih bilo v Sloveniji prek 165 tisoč, finančni minister K. Boštjančič obljublja do konca leta. Pustimo času čas, vsaj začeli so.

Več politike kot v zadnjih šestih letih na RTV nikoli ni bilo, četudi je bila vselej prisotna in je bilo treba velikokrat slalomsko zvoziti, da si se izognil direktnemu vplivu.

Ob drugi obletnici zdajšnje vlade je sicer Janša pripravil bilanco dela vlade oz. koalicije. Razprava v parlamentu je bila običajna, opozicija jo je kritizirala, predstavniki koalicije pa so jo hvalili. Janša trdi, da je ob polčasu koalicija uresničila 14 odstotkov zadanih nalog, pri ustanavljanju novih organov, služb, ustanov … pa je bila bolj učinkovita, najbolj pri ukinjanju tistega, kar je koristnega sprejela Janševa vlada. Če drži, da je v državni upravi po dveh letih tisoč več zaposlenih, imamo pa npr. petsto policistov manj kot pred dvema letoma, ima Golob kar težavo. 

Enotni plačni sistem so uvedli leta 2008 – pod Janševo vlado – in napovedali, da se po dveh letih naredi analiza in potem korekcije. Janševe vlade ni bilo več, večina vlad pa je sistem le popravljala, v skladu z močjo stavk dvigala plače zdaj tem, potem onim. Kolikor sem osebno spremljala in doživljala plačni sistem javnega sektorja, so zavozile vse vlade, leve in desne.

Škof zapira vrata cerkve

Prav pa ima Janša, ko pogosto ponavlja, da vseh poklicev in njihovega vrednotenja ni mogoče več spravljati pod isto streho. Določeni poklici so bolj konkurenčni na mednarodnem trgu, kjer so tudi zelo dobro plačani. Temu se slovenski plačni sistem ne more izogniti, če hoče določene strokovnjake, npr. s področja informatike, sploh digitalnih poklicev, zdravstvene delavce … obdržati doma.

Prav pa je imel tudi M. Arčon, ko je branil vlado, češ da je vlada vztrajna in pogumna, ker se loteva sistemov, ki so bili desetletje/ja zanemarjeni – plačnega sistema, zdravstva … Sicer po mnenju Janše Golob uvaja državno in ukinja javno zdravstvo. Karkoli bo, bomo vsi občutili. Naj bo bolje.

V predvolilnem času pa so morda referendumska vprašanja res bolj v ospredju kot volitve v Evropski parlament. Zlobno bi lahko pripomnili, da je najbrž ta volilna kombinacija kar koristna, saj se imajo kandidati za poslance vsaj o čem pogovarjati. Logično pa je, da se noži zadnji teden predvolilne bitke kar precej ostrijo. V referendumske teme se je vključila tudi Katoliška cerkev. Najprej je murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf strogo nagovoril vernike in jim zabičal, da morajo glasovati na referendumu proti pravici do evtanazije, sicer jim vrata cerkve ostajajo zaprta.

Slovenski škofje so potem objavili izjavo, češ da je človeško življenje nedotakljivo, da je po krščanskem razumevanju jemanje človeškega življenja smrtni greh, »zato bomo katoličani na referendumu glasovali proti«. Takšna izjava škofov je razumljiva in z njo ni nič narobe. Težko pa je razumeti, da tisti, ki bi glasoval drugače, naj ne bi imel vstopa v cerkev. A ne govori krščanska, katoliška vera, da Bog odpira vrata vsem, da oprošča?

Predstavnike koalicije, ki predlagajo referendume, je bilo razumeti, da naj vsi za vse glasujemo ZA! Trikrat za, štirikrat za! Na N1 sta se soočila Robert Golob in Janez Janša in premier je povedal, da se bo glasovanja o rekreativni uporabi konoplje vzdržal!

Na RTVS ne bo nič bolje

R. Pesek in ministrica za kultura A. Vrečko sta na TVS modrovali o statusu RTV in problemih – ob odstopu prvega človeka RTV Z. Martiča. A. Vrečko je kar naprej ponavljala, da jim je uspelo z RTV spraviti politiko. In potem še R. Golob! Ojoj! Več politike kot v zadnjih šestih letih na RTV nikoli ni bilo, četudi je bila vselej prisotna in je bilo treba velikokrat slalomsko zvoziti, da si se izognil direktnemu vplivu …

O tem, v kako velike čevlje je stopil Z. Martič, ko je prevzel vodenje RTV, ne bom razpravljala, zagotovo pa je bilo pričakovati, da ne bo šlo … Vprašanje je tudi, kako bi sploh lahko šlo. Najlaže je vselej tem ali onim svetnikom – ki hodijo na RTV sestankovat, razpravljat, izražat svoje globokoumno ne/vedenje. Predsednik sveta RTVS G. Forbici čaka na nekoga, ki bo znal reševati tudi zapleteno finančno situacijo in nagovoriti ustanovitelja, naj zagotovi dodatna sredstva.

Kar nerodno mi je ponavljati, kar sem govorila in pisala pred novim zakonom in novo upravo – nič bolje ne bo, v kar so verjeli tisti, ki so protestirali pred RTV. Problem RTV je mnogo bolj kompleksen … Še pestro bo.