Revija Reporter
Slovenija

Sramotni molk Goloba, Fajonove in Mesca ob fašističnih pozdravih v Trstu

Igor Kršinar
1 1.966

22. maj. 2023 15:33 Osveženo: 15:44 / 22. 5. 2023

Deli na:

Luka Mesec, Robert Golob in Tanja Fajon

Bobo

Se spomnite, s kakšno ihto je vlada na dopisni seji kar med komemoracijo na Trgu republike ukinila dan spomina na žrtve komunističnega nasilja? V primeru fašističnih pozdravov le nekaj kilometrov stran od slovenske meje pa je še vedno vse tiho! Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je sicer obsodilo petkov fašistični incident, ni pa tega osebno storila predsednica SD Tanja Fajon.

Kot smo že poročali, so v petek zvečer v Trstu odmevali fašistični pozdravi z dvignjeno desnico, s katerimi so se udeleženci poklonili spominu skrajno desničarskega politika in novinarja Almeriga Grilza, ki je bil med drugim tudi predsednik postfašističnega podmladka Mladinska fronta in tržaške podružnice Italijanskega socialnega gibanja.,

Sramotno: fašistični pozdravi v Trstu med obiskom Nataše Pirc Musar v Italiji

Na prireditvi je bil tudi vidni predstavnik stranke Bratje Italije premierke Giorgie Meloni, ki se prav tako otepa očitkov o postfašistični dediščini stranke.

Dogodek se je zgodil prav na večer prvega dne obiska slovenske predsednice Nataše Pirc Musar v Rimu, kjer jo je gostil predsednik Sergio Mattarella. Predsednica Pirc Musarjeva je dejanje že obsodila: »Pozdravi, ki smo jim bili priča v Trstu, so simbol obdobja, ki je prineslo sovražnost, razdvajanje, nasilje. S PR Mattarello sva poudarila zavezanost skupni evropski poti Slovenije in Italije, usmerjeni v prihodnost, spoštovanje in sodelovanje. Dogajanje v Trstu nima mesta na tej poti.«

Še vedno pa fašističnih krikov in dviganja desnice v Trstu, kjer živi tudi avtohtona slovenska manjšina, niso obsodili drugi najvišji predstavniki slovenske države: niti vlada, niti njen predsednik Robert Golob, prav tako se nista oglasila niti predsednika drugih dveh koalicijskih strank, prva dama SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec. Pa takšni borci proti fašizmu!

V molk se je zavila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, prav tako sta obmolknila šefa opozicijskih strank Janez Janša in Matej Tonin, celo obe protifašistični društvi, zveza borcev za vrednote NOB in TIGR, nista povzdignila glasu zaradi neofašističnega izpada v Trstu. Kaj čakajo?