klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sramotno: fašistični pozdravi v Trstu med obiskom Nataše Pirc Musar v Italiji

Deli na:
Sramotno: fašistični pozdravi v Trstu med obiskom Nataše Pirc Musar v Italiji

Foto: Facebook

Medtem ko slovensko predsednico Natašo Pirc Musar na štiridnevnem delovnem obisku v Rimu gosti italijanski predsednik Sergio Mattarella, so včeraj zvečer v Trstu odmevali fašistični pozdravi v spomin na skrajno desničarskega politika in novinarja Almeriga Grilza.

Kot je poročal Primorski dnevnik, so se v ulici Paduina v Trstu, kjer se tradicionalno zbirajo skrajni desničarji, v petek zvečer zbrali ob 36. obletnici smrti novinarja in politika Grilza ter njegov spomin počastili s trikratnim fašističnim pozdravom. Navzoč je bil tudi deželni odbornik za okolje in veljak stranke Bratje Italije Fabio Scoccimarro.

Bratje Italija so stranka nekdanjih postfašistov, ki jih vodi sedanja premierka Giorgia Meloni. V četrtek so na sedežu deželne vlade tudi predstavili novinarsko nagrado, poimenovano po Grilzu.

Almerigo Grilz se je rodil leta 1953 v Trstu in je bil italijanski desničarski politik in vojni fotoreporter. Čeprav so njegove slovenske korenine razvidne iz njegovega priimka (Grilc!), je bil voditelj nacionalistične desničarske mladinske organizacije Mladinska fronta, nato pa postfašistične stranke Italijansko socialno gibanje – nacionalna desnica za Trst. Bil je tudi član tržaškega mestnega sveta. V tem času je bil tudi član novinarske zbornice v Trstu, kjer je sodeloval z uradnim dnevnikom Mladinske fronte Dissenso.

V osemdesetih letih je zapustil tržaški mestni svet in se popolnoma posvetil novinarstvu, kjer je zaslovel kot vojni dopisnik iz Afganistana, Libanona, na mjanmarsko-tajski meji, poročal je tudi iz Filipinov. Nazadnje je bil v Mozambiku, kjer ga je 19. maja 1987 v glavo zadel smrtni izstrelek. Njegovo truplo je ostalo v Afriki. Zaradi svoje politične usmerjenosti je postal legenda italijanske skrajne desnice. Po njemu se tudi imenuje ena od tržaških ulic.