dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

spolno nadlegovanje Svet24.si

Direktor ZD medicinski sestri: "Bi rada vedela, ...

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

spanija enrique Ekipa24.si

Odjeknilo je! Španija se je odločila o usodi ...

Teja Arlič Odkrito.si

Teja Arlič - S tem pri njej ne moreš zgrešiti!

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj Janša malikuje italijansko skrajno desničarko Giorgio Meloni, Anže Logar pa ob tem miži

Deli na:
Zakaj Janša malikuje italijansko skrajno desničarko Giorgio Meloni, Anže Logar pa ob tem miži

Georgia Meloni je med drugim nasprotovala vrnitvi Narodnega doma v Trstu - Foto: Profimedia, Primož Lavre

Prvak SDS Janez Janša malikuje italijansko skrajno desničarko Giorgio Meloni, ki je nasprotovala vrnitvi Narodnega doma v Trstu, označuje tigrovce za teroriste in še vedno uporablja fašistične simbole.

Po nekoliko skrhanih odnosih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom v njej vidi novo politično zaveznico. SDS že nekaj let zapušča krog zmernih evropskih ljudskih strank in se pomika k skrajnim konservativcem poljskega tipa, ki jih na evropski ravni vodi Melonijeva.

Čeprav zatrjuje, da je fašizem zanje preteklost in da so zdaj moderna konservativna stranka, se nikoli ni povsem ogradila od fašističnih simbolov. Italijanski mediji so konec lanskega leta objavili, kako Bratje Italije na srečanju v Neaplju pozdravljajo z dvignjeno desnico.

Še vedno je simbol njihove stranke plamen z italijansko trikoloro, ki je bil simbol Italijanskega socialnega gibanja, še prej pa italijanskih fašistov. Prav tako je njeno geslo še vedno Bog, domovina, družina!, ki je bil fašistični slogan. Še več, Melonijeva se je na shodih vseskozi kričala, da je zaščitnica Boga, domovine in družine.

Vse to očitno ne moti Janše, da ne bi tako goreče podpiral »prve sestre Italije«. Še posebej, ker je zaradi zmage postfašistične stranke zaskrbljena tudi dolgoletna senatorka Demokratske stranke Tatjana Rojc, edina Slovenka, ki je bila izvoljena v italijanski parlament.

Po drugi strani pa Janšev zamejski podpornik, odvetnik Damijan Terpin, brani Melonijevo pred očitki o postfašizmu in jih izenačuje s slovenskimi postkomunisti. Kako nam je to utemeljil in zakaj od nove oblasti ne pričakuje spremembe italijanske politike do slovenske manjšine.

Pišemo tudi, kdo so evropski zavezniki Giorgie Meloni in kako z njimi sodeluje Janez Janša, kakšno politično agendo prevzema SDS, ki je od nekdanje socialdemokratske stranke Jožeta Pučnika naredila svojevrstno tranzicijo v skrajno desno konservativno stranko, ki ploska zmagi neofašistov.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 40, 2022