Revija Reporter
Slovenija

Vladna izdaja bazoviških junakov

Nenad Glücks
8 1.227

29. mar. 2023 6:00

Deli na:

Po besedah Marka Bidovca gre pri stališču slovenske vlade glede sodne rehabilitacije bazoviških junakov za izdajo slovenskih nacionalnih interesov.

Arhiv Reporterja

V prejšnji številki smo pisali, da bazoviški junaki, ki so bili na tržaškem procesu leta 1930 od fašističnih oblasti obsojeni na smrt, še vedno niso dočakali sodne rehabilitacije v Italiji.

Gre za Ferda Bidovca, Frana Marušiča, Zvonimirja Miloša in Alojza Valenčiča, pripadnike ilegalne narodne organizacije TIGR, ki se je zoperstavila poitalijančevanju Slovencev in Hrvatov v tedanji Julijski krajini. Bili so prvi borci zoper fašizem v Evropi, napadali so vojaška skladišča, fašistične ustanove ter (prazne) šole in vrtce, kjer so izvajali poitalijančevanje otrok. Štirje junaki so bili ustreljeni leta 1930 na vojaškem strelišču na Bazovici v bližini Trsta.

Še dandanes četverica mladeničev, ki se je borila za obstoj slovenskega in hrvaškega naroda, v Italiji ni bila sodno rehabilitirana. Res sta se žrtvam pred tremi leti poklonila predsednika Slovenije in Italije Borut Pahor in Sergio Mattarella, a jih mnogi v Italiji še vedno imajo za teroriste. Nujna bi bila tudi sodna rehabilitacija znotraj italijanskega pravnega reda.

Predsednik ustanove Bazoviški junaki Marko Bidovec (pranečak Ferda Bidovca) je bil zgrožen nad ravnanjem slovenske vlade, ki je za Reporter prejšnji teden odgovorila, da rehabilitacija bazoviških žrtev v sedanjih razmerah ni primerna, predvsem pa je po njihovem zaradi sprememb italijanske zakonodaje izpred desetletja tudi de iure neizvedljiva.

Takšno stališče je za Bidovca izdaja nacionalnih interesov. Pri tem opozarja na intervju, ki ga je imel tržaški odvetnik Peter Močnik za Radio Trst pred mesecem dni. Močnik kot izkušeni pravnik poudarja, da oblasti v Ljubljani v vseh letih osamosvojitve za izbris sodbe niso storile ničesar. Sam je celo sestavil gradivo, kako bi lahko ukrepali, da bo sodba fašističnega sodišča razveljavljena, vendar so ga v Sloveniji oblasti ignorirale.

Zdaj je šla Golobova vlada celo korak dlje: sama se je odpovedala temu, češ da to sploh ni mogoče. To ne drži. Bidovec ugotavlja: življenje so dali za domovino, slovenski jezik, našo kulturo, zdaj pa niso vredni niti prizadevanja za sodno rehabilitacijo.