Revija Reporter
Slovenija

Sprenevedanje predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar

Nenad Glücks
9 1.734

18. avg. 2022 13:18 Osveženo: 13:33 / 18. 8. 2022

Deli na:

Nataša Pirc Musar

Revija Zvezde

Musarjeva brez težav odgovarja na vprašanja, kaj bo počela in za kaj se bo zavzemala kot predsednica republike. Ko dobi neposredno vprašanje o zelo pomembni temi za Slovence (ali se bo zavzela za posthumno sodno rehabilitacijo bazoviških žrtev fašizma), pa kar naenkrat »še ni formalna predsedniška kandidatka«.

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar v intervjujih razlaga, kakšna bo kot predsednica republike in med drugim kaj konkretno si želi v zvezi s širitvijo pooblastil predsednika. Rada bi bila moralna avtoriteta na mestu predsednice. A izvedeli smo še za en primer, kjer je prišlo na dan njeno sprenevedanje.

Marko Bidovec, predsednik upravnega odbora ustanove »Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma« je nanjo naslovil vprašanje: ali bo kot predsednica RS storila vse, da se vsaj do stote obletnice ustrelitve (ta bo leta 2030) za bazoviške žrtve fašizma (Ferdo Bidovec, Fran Marušič, Alojz Valenčič in Zvonimir Miloš) doseže pravica in se jim povrne človekovo dostojanstvo, s tem, da se zanje v Italiji doseže posthumna sodna rehabilitacija za prve žrtve fašizma v Evropi. Marko Bidovec je sicer pranečak Ferda Bidovca. Bazoviške žrtve so bile ubite zaradi obrambe slovenskega jezika in slovenskega naroda pred fašizmom.

Bidovec je sprva vprašanje poslal na več naslovov od Musarjeve, med drugim na njeno odvetniško pisarno. Ko ni bilo nobenega odgovora, je sporočilo poslal tudi na uradni naslov njene predsedniške kampanje. A doživel je veliko razočaranje. Namesto Musarjeve je odgovorila njena predstavnica za odnose z javnostmi Darinka Pavlič Kamien.

Ta pravi, da mora Musarjeva kot nestrankarska kandidatka za predsednico svojo namero za kandidaturo »najprej potrditi s pet tisoč zbranimi veljavnimi podpisi volivcev in volivk. Šele takrat bo postala tudi formalna kandidatka. V tem trenutku ne prehitevamo dogodkov in se osredotočamo izključno na oblikovanje potrebne mreže podpornikov, ki nam bodo pomagali pri zbiranju teh glasov, kar bo uradno mogoče od ponedeljka, 22. avgusta, do 28. septembra.«

Musarjeva torej brez težav odgovarja na vprašanja, kaj bo počela in za kaj se bo zavzemala kot predsednica republike, ko pa dobi neposredno vprašanje o zelo pomembni temi za Slovence, kar naenkrat »še ni formalna predsedniška kandidatka«.