Urbanija Svet24.si

Za Janševega vrhovnega cenzorja je splav pereče ...

xi zdravko Svet24.si

Razprodajanje mednarodnega ugleda – provokacija ...

ana ros Svet24.si

FOTO: V zadnjem času odjeknilo kar nekaj novic o ...

milan kucan drazgose bobo01 Reporter.si

Levica in desnica se norčujeta iz preteklosti: ...

janez poklukar Necenzurirano

Razkrivamo največjo luknjo v sistemu PCT, zaradi ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

Se bo Indira Ekić v Slovenijo vrnila zaročena?

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Slovenija

Poslanci bodo poskušali priviti Janšo: korupcija, davki, pokojnine

Deli na:
Poslanci bodo poskušali priviti Janšo: korupcija, davki, pokojnine

Janez Janša v državnem zboru - Foto: Bobo

DZ bo danes s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši in ministrom začel redno mesečno zasedanje. Vprašanja predsedniku vlade so povezana s plačevanjem davkov, korupcijo, predlogom za izredno usklajevanje pokojnin in epidemiološkimi ukrepi za nadaljnje preprečevanje širjenja covida-19.

Marko Bandelli (SAB) bo predsednika vlade povprašal o njegovem stališče do plačevanja davkov in tistih, ki se "plačilu davkov izogibajo, hkrati pa koristijo vse dobrobiti plačanih davkov s strani drugih oseb". Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je za premierja napovedal vprašanje v zvezi s "korupcijo in mafijskim upravljanjem z državo".

Poslansko vprašanje bo zastavil tudi Branko Simonovič (DeSUS), ki ga zanima, kako bo vlada v proračunu zagotovila finančna sredstva za realizacijo izrednega usklajevanja pokojnin. Poslanci DeSUS so namreč maja letos vložili predlog zakona, s katerim želijo dokončno odpraviti posledice varčevalnih ukrepov, ki so jih zaradi gospodarske krize utrpeli upokojenci. Kot pojasnjujejo, so z dodatnimi uskladitvami po letu 2016 le deloma "upokojencem povrnili to, kar jim pripada", zato predlagajo, da se pokojnine vsem upokojencem v decembru uskladijo v višini 3,5 odstotka.

Anja Bah Žibert (SDS) bo premierja vprašala, kakšno je njegovo stališče o epidemioloških ukrepih, sprejetih po posvetu s stroko, in kakšne ukrepe vlade lahko Slovenija pričakuje za nadaljnje preprečevanje širjenja okužb.

Na tokratni seji bo sicer DZ med drugim obravnaval tudi predlog proračunov za leti 2022 in 2023, poslanke in poslance pa čakata še interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec in ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča.