državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodniško društvo: Spoštovanje avtoritete sodišč je temelj pravne države

Deli na:
Sodniško društvo: Spoštovanje avtoritete sodišč je temelj pravne države

Foto: Primož Lavre

Slovensko sodniško društvo v zvezi z aktualnim dogajanjem izpostavlja dolžnost spoštovanja avtoritete sodišč in sodnikov kot predstavnikov institucij sistema, kar je, tako društvo, temelj vsake pravne države. Udeleženci postopkov so dolžni spoštovati odločitve sodišč, čeprav se morda z njimi ne strinjajo, poudarjajo v sodniškem društvu.

To so namreč splošno sprejeta načela sodobnih demokratičnih držav in eden od temeljev vladavine prava in pravne države, poudarjajo v društvu. "To še toliko bolj velja, če imajo odklonilen odnos do prava, sodstva in sodnikov nosilci politične ali gospodarske moči, ko so stranke postopkov," je društvo zapisalo v današnji izjavi za javnost.

Zato je, kot poudarjajo v društvu, še posebej nujno spoštovanje načela neodvisnosti sodstva in sodnikov, ki "ni privilegij sodnikov, pač pa pravica strank, da jim sodi neodvisni in nepristranski, pokončni in odločni sodnik". Le takšen je namreč lahko garant pravičnosti in temeljnih vrednot v pravni državi, so zapisali.

Predsednik SDS Janez Janša je sicer po sodbi višjega sodišča v zadevi Patria, s katero je potrdilo prvostopenjsko sodbo in Janšo obsodilo na dve leti zapora, dejal, da sodstva ne spoštuje. Pojasnil je, da je sodba pravnomočna in legalna ter jo je treba upoštevati, "ker za njo stoji prisila zakona, vendar takšne sodbe ni mogoče spoštovati". Po njegovih besedah so na vrhu sodstva in tožilstva ljudje, ki so v totalitarnem režimu dokazano kršili človekove pravice, zato si po njegovem mnenju spoštovanja ne zaslužijo.

Na Janševe besede so se že odzvali sodni svet, predsednice in predsedniki slovenskih sodišč ter pravosodni minister Senko Pličanič.

Sodni svet je zapisal, da pozivi predsednika SDS Janše k nespoštovanju sodišča in o nujnosti lustracije slovenski sodnikov kažejo, da je treba ohraniti ali celo okrepiti ustavne in zakonske varovalke neodvisnosti sodstva.

Predsednice in predsedniki slovenskih sodišč so v skupni izjavi odločno zavrnili očitke o kakršnikoli politični motiviranosti svojega delovanja ter podprli pravico in dolžnost vsakega sodnika, da odloča neodvisno, skladno z ustavo in zakonom ter po lastni vesti.

Pličanič pa je med drugim dejal, da Janševe izjave o nespoštovanju sodstva kažejo na to, da se v Sloveniji še učimo demokracije in da so demokratični standardi pri nas zelo nizki.