sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dvojna merila na sodnem svetu

Deli na:
Dvojna merila na sodnem svetu

Foto: Bobo

Medtem, ko na sodnem svetu od nekaterih kandidatk za sodniške funkcije zahtevajo sodniške izkušnje, se pri drugih nanje požvižgajo.

Konec lanskega leta smo pisali o primeru mozirske odvetnice Anite Dolinšek, ki se je lani prijavila na razpis za mesto višjega sodnika na višjem sodišču v Celju. Čeprav je bila med prijavljenimi tudi Alenka Pavič, odlična izkušena okrožna sodnica z okrožnega sodišča v Celju, je sodni svet na funkcijo višje sodnice državnemu zboru predlagal v imenovanje Dolinškovo. In to kljub dejstvu, da slednja nima niti dneva sodniških izkušenj, tako da bi z mestom višje sodnice preskočila kar dve sodniški stopnički. Takšno kadrovanje je kasneje ustavil državni zbor, kjer so poslanci v mandatno volilni komisiji imenovanje Dolinškove enotno zavrnili.

Članom sodnega sveta na čelu z Janezom Vlajem (na sliki) se sodniške izkušnje v tem primeru niso zdele relevantne, toda pridobili smo obrazložitev odločitve sodnega sveta zgolj mesec dni pred njegovim predlogom za imenovanje Dolinškove, v kateri pa jih je sodni svet posebej izpostavil in sicer pri odločanju o imenovanju kandidatke- odvetnice na mesto okrožnega sodnika. V obrazložitvi sklepa, s katerim so kandidatko zavrnili, so med drugim zapisali, da sicer izpolnjuje formalne pogoje, kljub temu pa sodni svet »ne more mimo dejstva, da sojenje na položaju okrožnega sodnika predstavlja višji nivo prvostopne sodniške funkcije in je zato tako po vsebini, kot po obsegu na višji stopnji zahtevnosti….Kandidatka se je kot odvetnica s pravosodnim delom zagotovo spoznala. Vendar pa sodni svet ugotavlja, da izkušenj z vidika sojenja in s tem povezanega bremena odločanja še ni pridobila.«

V nebo vpijoča dvojna merila- odvetnico Dolinškovo so hoteli imenovati kar za višjo sodnico in to brez dneva sodniških izkušenj, druge odvetnice pa zavračajo, ker nimajo sodniških izkušenj.