Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ignoranca sodniškega društva ob napadu Masleše na Zobca

Deli na:
Ignoranca sodniškega društva ob napadu Masleše na Zobca

Foto: Bobo

Vrhovni sodnik Marko Šorli še vedno ni dobil odgovora sodniškega društva o spornem nastopu predsednika VS Branka Masleše.

Sodnik na kazenskem oddelku vrhovnega sodišča (VS) Marko Šorli že več mesecev čaka, da ga Slovensko sodniško društvo (SSD) povabi na sejo, ko bo obravnavalo nastop predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše na lanskih dnevih slovenskega sodstva. Vztraja, da se mora o tem izreči komisija za etična vprašanja. »Na moj zadnji poziv še nisem dobil odgovora,« je za Reporter dejal Šorli o ignoranci SSD.

Masleša je grobo napadel ustavnega sodnika Jana Zobca, ki se je v članku Mehki trebuh slovenskega sodstva kritično opredelil do sodstva. Zobec je zapisal, da je glavni problem »pomanjkanje svobodne, odprte in pogumne pravniške misli« ter da se je politika kot »dediščina totalitarnega obdobja ohranila v zakrknjenih starorežimskih miselnih vzorcih ter v kolektivistični in korporativistični miselnosti«. Po Masleševo naj bi Zobec rušil legitimnost. Zaradi totalitarističnega govora Masleše je kasneje iz SSD izstopila Barbara Zobec, soproga Jana Zobca, nastop predsednika vrhovnega sodišča pa se je zdel sporen tudi Marku Šorliju. Zato je pisal predsednici SSD in kranjski okrožni sodnici Janji Roblek in zahteval obravnavo. Namesto tega je glavni odbor SSD sprejel izjavo in napadel tudi Šorlija, češ da ne bo dovolili vmešavanja, zato ne bodo odgovorili na Šorlijev poziv.

Šorli je odgovoril, da se je za neodvisnost sodstva zavzemal že v prejšnjem režimu, da mu etične norme izrekajo tisti, ki po njih ne živijo in delajo. »Poudarjeno zaklinjanje, česa vse društvo ne bo dovolilo, ne more nadomestiti odsotnosti opisa, kdo in kako poskuša društvo politično izrabiti in ga vpletati v zatrjevana notranja trenja na kazenskem oddelku VS RS. Namesto da bi se društvo, kot sem v svojem pismu pričakoval, opredelilo do nastopa Branka Masleše (…), mi je bilo odgovorjeno s svojevrstnim pamfletom. (…) Odsotnost argumentacije in sploh razumljive artikulacije in nesodniški stil sta svojevrstna podoba tvorcev oziroma piscev izjave. Kakšne so šele njihove sodbe?« je bil oster Šorli in ponovno zahteval odgovore.