Revija Reporter
Slovenija

Slovenija kliče SOS: koliko nas bo stala obnova po poplavah

Ivan Puc

3. sep. 2023 20:00

Deli na:

Dan pred začetkom Blejskega strateškega foruma sta si predsednik vlade Robert Golob in predsednik Evropskega sveta Charles Michel ogledala prizadeta območja v občini Kamnik.

STA

V zunajproračunski Sklad za obnovo Slovenije po uničujoči poplavah in ujmah se bo zbiral denar iz proračuna, evropska sredstva in sredstva iz drugih virov, donacije posameznikov, podjetij .... Bomo v sklad SOS, v katerega bi se nateklo do sedem milijard evrov, res prispevali vsi in kolikor zmoremo?

Koliko bo znašal solidarnostni prispevek posameznika s povprečno plačo?

Je zaradi solidarnostnega prispevka konec solidarnosti med pozicijo in opozicijo?

Pred kakšnim moralnim hazardom ob okrepljeni vlogi države pri pomoči in sanaciji svari predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun?

Koliko denarja bodo morali ministri še »postrgati« za obnovo država po svojih resorjih, ko načrtujejo proračun za leto 2024 in 2025?

Česa se bo morala odreči Slovenska vojska, čeprav ima potrjen srednjeročni programa opremljanja?

Kako je bila s solidarnostnim prispevkom iz predala vzeta že pospravljena davčna reforma in bomo – kot si ves čas želi Levica – dobili nov »pošten in solidaren davek«?

Predsednik vlade zagotavlja, da bo vsak evro, ki bo šel iz državnega proračuna, javno objavljen. Bo objavljanje teh podatkov v neskladju z ustavo? Je zaradi prepovedi retroaktivnosti tudi obdavčenje dobičkov bank protiustavno?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24