državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šok v Benetkah: razvpitemu Dušanu Smodeju iz afere Fotopub so hoteli podeliti prestižno nagrado – nato so ugotovili, za koga gre

Deli na:
Šok v Benetkah: razvpitemu Dušanu Smodeju iz afere Fotopub so hoteli podeliti prestižno nagrado – nato so ugotovili, za koga gre

Dušan Smodej - Foto: M24

Afera Fotopub še ni dočakala sodnega razpleta, a medtem se je njen osrednji lik Dušan Smodej znašel na seznamu nastopajočih na prestižnem Beneškem forumu za kuratorje sodobne umetnosti, kjer naj bi 19. aprila 2024 govoril na dogodku The Agencies We Need (Organizacije, ki jih potrebujemo) na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah. Potem ko so bili organizatorji opozorjeni, koga so povabili, so Smodeju danes odpovedali sodelovanje.

Smodeja je več ljudi obtožilo spolnih napadov in finančnih prevar – očitajo mu, da je s t. i. drogo za posilstva omamljal žrtve na zabavah kulturnikov. Zaradi vsega tega je bil tudi kazensko ovaden, a policijska preiskava po zadnjih informacijah še ni končana.

Znani umetnik Roman Uranjek, ki so mu očitali, da je s Smodejem sodeloval na teh zabavah, je kmalu po izbruhu afere storil samomor.

Na Smodejevo sodelovanje na dogodku v Benetkah je opozorila peticija, ki je zakrožila po spletu in ki od organizatorjev Beneškega foruma zahtevala, naj Smodeja umakne s seznama nastopajočih.

Da je Smodeja na desetine žensk obtožilo spolnega nasilja in posilstva, so opozorili avtorji peticije, in da je več kot trideset žensk, tudi mladoletnice, poročalo, da jih je Smodej drogiral, jih silil v BDMS prakse, na njih ugašal cigarete in jih pretepal. S peticijo so bili seznanjeni organizatorji beneškega foruma, ki so danes Smodeju zaprli vrata.

Žirija nagrade za mlade umetnostne kritike Trieste Contemporanea se je nepreklicno odločila izključiti Dušana Josipa Smodeja z seznama kandidatov za nagrade in posledično je bila Smodejeva udeležba na forumu v Benetkah odpovedana, so danes sporočili iz kulturnega centra Trieste Contemporanea, ki je stal za vabilom Smodeju na dogodek v Benetkah – ne samo to, zdaj je prišlo na dan tudi, da je bil Dušan Smodej celo kandidat za nagrado.

V tržaškem centru pravijo, da za očitke zoper Smodeja v Sloveniji niso vedeli in da so šele po prejetju peticije ugotovili, koga so nominirali za nagrado.