državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Shod za Janeza Janšo: Ne morejo mu vzeti svobode, ker svobodo nosi v srcu

Deli na:
Shod za Janeza Janšo: Ne morejo mu vzeti svobode, ker svobodo nosi v srcu

Foto: Primož Lavre

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je začel shod Upanje, pravica, svoboda v podporo Janezu Janši - po zboru se je množica odpravila na Prešernov trg. Po ocenah organizatorjev Odbora 2014 je zbranih okoli 10.000 ljudi. Nagovorila jih bo vrsta govorcev, med drugim pa bodo predvajali tudi posnetek nagovora Janše.

"Janša, Janša!" in "Kučana v zapor!" vzklika množica na Prešernovem trgu. V množici je prisotna tudi soproga zaprtega Janše Urška Bačovnik Janša, ki je zbrane pozdravila, zborovanje pa se je začelo s himnama Slovenije in Evropske unije ter s pesmijo Toneta Kuntnerja.

"Nebo je jokalo 20. junija in nebo joče danes. Janez Janša je žrtev politično montiranega procesa," je bil odločen Damir Črnčec. Sredi EU ima Slovenija edinega političnega zapornika v demokratični Evropi, opozarja. "Zahtevamo spoštovanje človekovih pravic. Zahtevamo izpustitev političnega zapornika Janeza Janše!"

Aleš Hojs sprašuje: "Ali je sposoben voditi stroko nekdo, ki je bil zvesti politični aparatčik prejšnjega sistema? " Ob pomladi narodov so v V Nemčiji temeljito razmislili. Niso odpuščali fizikov, saj zakoni fizike veljajo v vseh sistemih, so pa odpustili polovico sodnikov, pravi Hojs. "Sodniki in tožilci niso svete krave in zato jim bomo ocenjevali, da zagotovimo pravno državo."

David Tasić: "Pred mnogimi leti sem verjel, da smo prišli na cilj. V kakšni zmoti sem živel!"

"Janša je v zaporu, ker je prepričan, da mora biti morala nujen del politike," je prepričan. "Ko sem prebiral obtožnico, mi je takoj postalo jasno, da imamo scenarij za nov montiran proces."

"Tukaj ne gre samo za Janeza Janšo. Gre za bistvo demokracije, za svobodo naše družbe. Gre za človekove pravice vseh nas!" pravi. "Janši ne morejo vzeti svobode, ker svobodo nosi v srcu,"je prepričan Tasić. "Prijatelji, ne pustimo se ustrahovati. Ogrožena je demokracija! Janez Janša je simbol vseh, ki jim je totalitarni režim vzel dostojanstvo."

Mojca Kucler Dolinar sprašuje: "A bo tudi Miro Cerar v ponedeljek ponavljal, da vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje?

O Sloveniji pravi: "Orientacija ni več zahod, ampak jug in Balkan." Poziva na volitve: "Na volitve gremo, da preprečimo nadaljnje uničevanje in plenjenje slovenske države. Srečno Slovenija!"

Gorazd Pučnik, sin dr. Jožeta Pučnika: "Nekateri se zelo trudijo, da bi Janez Janša postal sinonim za zlo."

"Logika je naslednja: Janša ima avto, lahko bi vozil prehitro. Torej je kriv," pravi o procesu. "To ni naša zgodba. Prepričan sem, da to misli večina državljanov. Tudi tistih, ki Janeza Janše ne volijo!"

Milan Zver: "Janeza Janšo so po krivici zaprli. Tudi mi čutimo, da nismo svobodni." Pred volitvami opozarja: "Po Mirarju Cerarju je republika Murgle dobila nov obraz do novih volitev."

"Ne smemo dovoliti, da bi zapirali osvoboditelja slovenske države," poziva Zver.

"Kdo je bil najboljši slovenski predsednik vlade?" je Zver vprašal množico. ta je odgovorila: "Janša!" In še: "Kdo naj bo naslednji predsednik vlade?" Odgovor: "Janša."

Opominja: "Slovenskega narodnega heroja generala Toneta Krkoviča so izdajalski komunistični pritlehneži prav tako zaprli."

Nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda spodbuja: "Janez ne more kandidirati, vendar je tukaj z nami. Janez Janša bo zmagal v svojem boju." O volitvah pravi: "Sloveniji želim vse najboljše. Zato naj na volitvah zmaga SDS."

Anca Boagiu, podpredsednica Evropske ljudske stranke: " Slovenija v Evropi je zgodba o uspehu. Boriti se je potrebno proti vsem socialistom v Evropi."

"Potrebno je preprečiti politično zlorabo sodstva! Popolnoma podpiram Janeza Janšo!" pravi Boagiu, ki pred volitvami poziva: "Volite tiste, ki so dokazali, da ljubijo demokracijo!"

Na shodu so kot govorniki napovedani dr. Damir Črnčec, Aleš Hojs, Mojca Kucler Dolinar, Aleš Primc, Gorazd Pučnik, dr. Vasko Simoniti, David Tasić, Damijan Terpin in dr. Milan Zver. Prav tako bodo zbrane osebno nagovorili Anca Boagiu, podpredsednica Evropske ljudske stranke, Mikuláš Dzurinda, predsednik Centra za evropske študije Wilfried Martenz in Mikheil Saakashvili, nekdanji predsednik Gruzije.

"Razveljavite to sodbo in izpustite Janeza Janšo še nocoj!" je pozval odvetnik Damijan Terpin. "Razveljavite sodbo, ki se je ne sramujem samo jaz, sramoval bi se je tudi advokat France Prešeren."

"Masleša, povrnite dostojanstvo in čast Slovenije in slovenskega sodstva!" pravi Terpin vrhovnemu sodniku Branku Masleši. "Gospod Masleša, kot odvetnik sem si v znak protesta snel kravato in oblekel jo bom, ko bo sodba razveljavljena!"

Vasko Simoniti je zagrmel: "Da je vlada nesposobna smo vedeli že dolgo, da pa je bedasta smo ugotovili pred kratkim."

"Naše sodstvo je pohabljeno in ogroža pravno državo," svari Simoniti. "Ali je sodstvo  verodostojno, če se sodnica primitivno posmehuje ljudem, ki podpirajo človeka, ki so ga po krivičnem obsodili?"

"Sodstvo ni neodvisno in nepristransko; to je sodstvo, ki tlakuje pot v brezpravje in kaos. Sodstvo je ugrabilo pravno državo," je ogorčen Simoniti.

Watch live streaming video from videosds at livestream.com