Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cena brexita v enem dnevu: Kolaps borz in 2000 izgubljenih milijard

Deli na:
Cena brexita v enem dnevu: Kolaps borz in 2000 izgubljenih milijard

Foto: Getty Images

Rezultat referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU je povzročil ogromne padce na svetovnih borzah, ugotavlja analitik pri družbi Finančni trgi Luka Gubo. Trgi so izgubili 2000 milijard dolarjev vrednosti v enem dnevu. Delniški trgi so v petek v povprečju izgubili več kot pet odstotkov, najmočneje so upadle evropske in japonske delnice.

Sektor z največjimi izgubami je bil po pričakovanjih bančni. Delnice velikih angleških in tudi evropskih bank so izgubile več kot 20 odstotkov vrednosti.

Tesen izzid referenduma v prid izstopa iz EU je presenetil večino borznih trgovcev, saj so ti še dan pred objavo rezultatov optimistično kupovali delnice in britanski funt, katerim je vrednost močno narasla. Ko se je izkazalo, da so se Britanci odločili za izhod, so borzni trgovci hitro prodajali vse naložbe, ki bi lahko bile na udaru zaradi povečane negotovosti v Evropi in svetu.

Funt je zaradi panične reakcije investitorjev in borznih trgovcev izgubil več kot 10 odstotkov vrednosti in dosegel najnižjo vrednost proti dolarju v zadnjih 30 letih.

Po ogromnih negativnih reakcijah na finančnih trgih je mnogo Britancev obžalovalo svoj glas za izhod. Peticijo za ponovitev referenduma je v samo enem dnevu podpisalo že več kot 650.000 ljudi, zato obstaja tudi verjetnost ponovitve in obstanka Velike Britanije znotraj EU. Britanska zakonodaja omogoča ponovitev referenduma, če je bila udeležba manj kot 75 odstotna, ob tem je bilo manj kot 60 odstotkov zmagovalnih odgovorov na referendumsko vprašanje, je pojasnil Gubo.

V ZDA je v preteklem tednu širši indeks Standard & Poor's 500 izgubil 1,63 odstotka in končal pri 2037 točkah, industrijski indeks Dow Jones je upadel za 1,55 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je končal 2,03 odstotka nižje.

Frankfurtski indeks DAX je kljub 6,8 odstotnemu padcu v petek teden zaključil le 0,77 odstotka nižje in končal pri 9557 točkah. Londonski FTSE je zaradi močnega padca funta ob koncu tedna dejansko pridobil 1,95 odstotka vrednosti, pariški indeks CAC 40 pa je zaključil teden 2,08 odstotka nižje. Španski Ibex je upadel za 6,87 odstotka (petkova izguba je bila kar 12,35 odstotna), italijanski MIB pa je izgubil 7,09 odstotka (v petek kar 12,48 odstotka).

V Aziji so delnice na šanghajski borzi izgubile 1,07 odstotka vrednosti, medtem je Hongkonški Hang Seng teden sklenil 0,44 odstotka višje, tokijski Nikkei pa je končal 4,15 odstotka nižje.

Zagrebški indeks Crobex je izgubil 1,52 odstotka vrednosti, medtem ko je beograjski indeks Belex trgovanje končal 1,92 odstotka nižje, dunajski ATX pa 2,6 odstotka nižje.

Slovenska borza je teden končala v pozitivnem območju, indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je pridobil 0,02 odstotka vrednosti. V indeksu so največ izgubile delnice Gorenja, ki so upadle za 6,54 odstotka in sedaj kotirajo pri 6 evrih.

Zahtevana donosnost na 10-letne ameriške obveznice je po podatkih Bloomberga upadla na 1,56 odstotka. Pri nemških obveznicah se je zahtevana donosnost znižala v negativno območje na -0,05 odstotka, donosnost italijanskih obveznic je končala višje pri 1,55 odstotkih, medtem ko je zahtevana donosnost španskih obveznic narasla na 1,62 odstotka.

Zahtevana donosnost slovenske državne 10-letne obveznice z dospetjem v marcu 2026 je po podatkih elektronske borze MTS končala pri 1,33 odstotka.

Na valutnih trgih je evro teden končal 1,54 odstotka nižje, sedaj je vreden 1,1104 dolarja. Evro je proti švicarskemu franku pridobil na vrednosti, trenutno je evro vreden 1,0817 franka.

Cena severnomorske nafte brent je teden končala pri 48,41 dolarjih za 159-litrski sod, kar predstavlja 1,71 odstoten tedenski padec. Cena zlata je pridobila 1,3 odstotka vrednosti in končala pri 1315 dolarjih za 31,1-gramsko unčo. Cena srebra je končala pri 17,75 dolarja za unčo oziroma 1,49 odstotka višje kot pretekli teden, še ugotavlja analitik.