Revija Reporter
Slovenija

Šefi propadlih cerkvenih Zvonov bodo stopili pred sodnico

STA

10. jan. 2018 5:55

Deli na:

Cerkvena Zvon ena in dva sta se potopila.

Arhiv Svet24

Na mariborskem okrožnem sodišču se danes s predobravnavnim narokom začenja sojenje nekdanjim vodilnim v obeh propadlih cerkvenih holdingih Zvon Ena in Zvon Dva - Ljubu Pečetu, Francu Ješovniku, Mateji Vidnar Stiplošek in Simonu Zdolšku.

Specializirano državno tožilstvo jim očita naklepno ponarejanje in uporabo ponarejenih vrednostnih papirjev.

Na specializiranem državnem tožilstvu o vsebini obtožnice molčijo, po dostopnih informacijah STA pa gre za obtožbe glede spornega lastninjena Luke Zadar in s tem povezanega oškodovanja upnikov na čelu z državno NLB.

V zvezi z omenjeno zadevo, ki jo je prvi razkril časnik Večer, je na zahtevo specializiranega državnega tožilstva sodna preiskava na mariborskem sodišču potekala vse od junija 2015.

Očitki gredo v smeri spornega izginotja Luke Zadar iz stečajne mase Zvona Dva in s tem za 19,2 milijona evrov vredno oškodovanje upnikov, pri tem pa naj bi imel eno glavnih vlog nekdanji prvi mož cerkvenega holdinga Ljubo Peče.

Slednji se je februarja 2015 znašel tudi v odmevni kriminalistični preiskavi, preiskovalce pa so takrat zanimale podrobnosti glede prodaje slamnatega podjetja I.J. Storitve, v katerem naj bi Peče deloval kot predstavnik lastnika in ki je upravljalo hrvaško luko.

Slednja je s prodajo I.J. Storitev mariborskemu poslovnežu Danijelu Robniku spolzela iz stečajne mase nadškofijskih holdingov, s čimer naj bi upniki ostali brez dela stečajne mase, od katere so si obetali vsaj delno poplačilo terjatev.