Revija Reporter
Slovenija

Kanglerja znova vlečejo pred sodnika

STA

7. jan. 2018 13:23 Osveženo: 13:29 / 07. 1. 2018

Deli na:

Novo leto na sodišča prinaša tudi nekatere odmevne zgodbe. Tako bo ta teden mariborsko sodišče začelo obravnavati domnevno protipravno ravnanje uprav obeh propadlih cerkvenih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva. Nekdanjega mariborskega župana Kanglerja v sredo pričakujejo na mariborskem sodišču, v četrtek še na ljubljanskem

Prav tako v Mariboru bodo spet skušali začeti sojenje nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju v zadevi Toplarna.

Cerkvena Zvona znova na sodišču

Na mariborskem okrožnem sodišču se bo v sredo začelo sojenje zaradi očitkov o zlorabi položaja nekdanjim vodilnim v obeh propadlih cerkvenih holdingih Zvon Ena in Zvon Dva - Ljubu Pečetu, Francu Ješovniku, Mateji Vidnar Stiplošek in Simonu Zdolšku. Ker se bodo ob njih na zatožni klopi znašli še lastnik taksi podjetja in slamnati direktor Luke Zadar Danijel Robnik, direktor družbe I.J. Storitve Jože Tišler in hrvaški državljan Tihomir Vorih, gre sklepati, da gre za primer spornega ravnanja uprav, ki sta tik pred propadom holdingov pred upniki z NLB na čelu skrila lastništvo v Luki Zadar in jih tako oškodovala za skoraj 20 milijonov evrov.

Nekdanjega mariborskega župana Kanglerja v sredo pričakujejo na mariborskem sodišču, v četrtek še na ljubljanskem

Na Okrajnem sodišču v Mariboru se bo v sredo morda le začelo že dvakrat preloženo sojenje nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju. Na zatožno klop v zadevi Toplarna bo sedel z direktorjem javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirjem Grmekom. Zadeva se vleče že nekaj let, saj je bil predobravnavni narok za Grmeka opravljen že leta 2013, za Kanglerja bi moral biti novembra, a mu sodišče ni uspelo vročiti vabila, zato se o krivdi še vedno ni izrekel. Pred koncem leta je bil narok vnovič preklican, ker je Kangler vmes postal državni svetnik in je sodišče moralo preveriti njegovo morebitno imuniteto. Gre za eno od prvih v vrsti kazenskih ovadb, ki je bila zoper Kanglerja vložena že decembra leta 2010, ko je bil še trdno na svojem županskem položaju. Tožilstvo mu očita, da je bil vpleten v sporno menjavo zemljišč za bodočo toplarno, s katero naj bi bila občina oškodovana za okoli šest milijonov evrov. Primer bo sicer zastaral septembra naslednje leto.

V četrtek pa Kanglerja pričakujejo na Okrožnem sodišču v Ljubljani, kjer se nadaljuje postopek po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora zoper Kanglerja in njegovo hči Mašo. Specializirano državno tožilstvo želi Kanglerjevima odvzeti premoženje v višini 256.000 evrov, med drugim stanovanje na Pohorski ulici v Mariboru, ki je do polovice v lasti Kanglerjeve hčere, avtomobil in nekaj denarja. Kangler že ves čas vztraja, da je svoje premoženje pridobil na zakonit način, med drugim z dedovanjem po očetu ter s kmetovanjem.

Začelo se bo sojenje podjetniku zaradi eksplozije v lakirnici leta 2013

Na kranjskem okrožnem sodišču se bo v sredo začelo sojenje direktorju družinskega podjetja za kovinsko galanterijo Excenter Robertu Zorku, ki je obtožen povzročitve splošne nevarnosti. V poslovni coni Hrastje pri Kranju v prostorih Excentrove lakirnice je 7. novembra 2013 med servisom sušilne komore za prašno barvanje eksplodiralo. 44-letni serviser je bil tako hudo poškodovan, da je naslednji dan v bolnišnici umrl. V eksploziji in požaru, ki je izbruhnil po njej, pa je bilo poškodovanih tudi več delavcev in gasilcev, med njimi tudi Zorko. Tožilstvo mu očita, da pri servisu sušilne komore oziroma peči ni poskrbel za ustrezno varnost. Najeti serviser naj namreč ne bi imel uradne reference za opravljanje takšnih del, kot jih je izvajal pri obdolženemu. Zorko krivdo zanika.