kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šef Petrola Tomaž Berločnik pleše, kot igra 269 milijonov evrov težak hrvaški tajkun Emil Tedeschi

Deli na:
Šef Petrola Tomaž Berločnik pleše, kot igra 269 milijonov evrov težak hrvaški tajkun Emil Tedeschi

Hrvaški bogataš Emil Tedeschi (Atlantic Grupa) in Berločnik ob združevanju v nov košarkarski klub Cedevita Olimpija. - Foto: alesfevzer.com

Tomaž Berločnik je postal predsednik uprave Petrola pred osmimi leti, čez leto in pol se mu izteče drugi mandat. V tem času bo očitno (z)grajena nova poslovna palača Petrola, od katerega pa kljub visokim prejemkom ni pripravljen kupiti niti ene same delnice.

Pred dvema mesecema sta ste predsednik ljubljanskega košarkarskega kluba Petrol Olimpija (Tomaž Berločnik) in zagrebškega kluba Cedevita Emil Tedeschi (Cedevita je del njegove Atlantic Grupe) usedla pred novinarje in potrdila, da se bosta kluba združila. Ime novega kluba bo Cedevita Olimpija Ljubljana, sedež bo imel v športnem centru Stožice. Po besedah Tedeschija gre za pionirski projekt v Evropi, saj se bosta prvič združila profesionalna kluba iz dveh držav. Želijo postati najboljši klub ne le v regiji, pač pa tudi v Evropi.

No, slednje je zelo malo verjetno. Kot je dejal Berločnik, razlog za združitev ni izpad Olimpije iz regionalne lige ABA, ampak želijo v Ljubljano vrniti vrhunsko košarko in gledalce v Stožice. Trener Cedevite Olimpije je postal Slaven Rimac, ki zdaj zbira igralce za novo ekipo. Stari« v obeh moštvih se pridružujejo še nekateri košarkarji, ki so sodelovali pri tem, da je Slovenija na evropskem prvenstvu leta 2017 dobila zlato medaljo. Ni potrebno biti velik poznavalec za spoznanje, da je združitev spodbudil Tedeschi. Konec koncev je on glavni lastnik zasebne družbe Atlantic Grupa, Berločnik pa (le) zamenljivi predsednik uprave državne firme Petrol.

Nekateri menijo, da si Berločnik z izpolnjevanjem Tedeschijevih želja tlakuje pot za zaposlitev v Atlantic Grupi, potem ko bo zapustil Petrol (sedanji petletni mandat se mu izteče februarja 2021).

Po oceni hrvaških medijev je Tedeschi težak 269 milijonov evrov, živilski holding Atlantic Grupa (zdaj z več tisoč zaposlenimi) je ustanovil leta 1991. Nekateri menijo, da si Berločnik z izpolnjevanjem Tedeschijevih želja tlakuje pot za zaposlitev v Atlantic Grupi, potem ko bo zapustil Petrol (sedanji petletni mandat se mu izteče februarja 2021).

Morda ni slučaj: staro stavbo Petrola si želijo prodati, morda bo po obnovi namenjena za hotel. Ravno prejšnji mesec so v Splitu odprli prestižni hotel z 59 sobami tik ob morju, ki ga je projektirala arhitektka Maja Tedeschi, žena Emila Tedeschija. Morda se za njene hotelske arhitekturne ideje najde mesto tudi v Ljubljani?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24