Revija Reporter
Slovenija

Nekdanjemu šefu Petrola Kryžanowskemu bodo ponovno sodili

STA

11. jun. 2020 12:51 Osveženo: 13:26 / 11. 6. 2020

Deli na:

Nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski.

Bobo

Vrhovno sodišče je obsodilno sodbo nekdanjega predsednika uprave Petrola Marka Kryžanowskega zaradi zlorabe notranjih informacij pri nakupu delnic Petrola razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Primer je bil pravnomočno razsojen tik pred 10-letnim zastaranjem, sodišče ima za ponovno odločanje na voljo dve leti, danes piše Dnevnik.

Po pisanju Dnevnika se je senat Vrhovnega sodišča v sodbi delno oprl tudi na eno izmed sodb Sodišča EU, ki je sprejelo stališče, da vsakdo z dostopom do notranjih informacij, ki izvede neko tržno transakcijo, s tem še avtomatično ne krši prepovedi trgovanja na podlagi notranjih informacij.

Senat vrhovnega sodišča je tako sodbo razveljavil zaradi presoje o pomanjkljivosti sodb nižjih sodišč. Med drugim so presodili, da iz obrazložitve sodb ni razvidno, da bi obtoženi imel ustrezno možnost izpodbiti domnevo, da je pri nakupu delnic izkoristil ali zlorabil notranjo informacijo. Prav tako so imeli pripombe na utemeljitev naklepa in na odsotnost obrazložitve okoliščin, ki bi potrdile, da je z notranjimi informacijami pridobil prednost pred ostalimi vlagatelji.

Sodbo je pozneje pridobil tudi časnik Delo, kjer so izpostavili, da je Kryžanowski v primeru nastopal kot primarni insajder, zato bi mu moralo sodišče prve stopnje dati možnost izpodbijanja domneve, da je se je okoristil z notranjo informacijo oz. jo zlorabil.

Senat je pripomnil še, da si ni mogoče predstavljati, da bi obsojenec lahko zlorabil notranjo informacijo in si pridobil prednost pred drugimi vlagatelji, saj da je 16. aprila 2008 za Finance dejal, da je bilo poslovanje v prvem četrtletju družbe odlično, zato se lahko domneva, da je s tem informacija že postala javna, še navajata časnika.

Obenem izpostavljata tudi, da je zagovornik Kryžanowskega Blaž Kovačič Mlinar v zahtevi za varstvo zakonitosti med drugim izpostavil tudi, da sodniki v dotedanjih postopkih niso presojali dejstva, da Kryžanowski ni izkoristil notranje informacije, saj ima delnice Petrola kljub kasnejšemu padcu njihove vrednosti še vedno v lasti, zato se posledično tudi ni okoristil.

Tožilstvo je Kryžanowskemu očitalo, da je leta 2008 med 16. in 21. aprilom, le nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov družbe, s katerimi je bil kot predsednik uprave Petrola seznanjen, kupil za 63.000 evrov delnic družbe, katerih vrednost je pozneje zrasla.

Okrajno sodišče je leta 2013 Kryžanowskega sprva oprostilo očitkov, a je mariborsko višje sodišče sodbo razveljavilo, v ponovljenem sojenju pa je bil obsojen na enoletno pogojno kazen. Višje sodišče je v primeru čakalo ustavno sodišče, ki je presodilo, da člen kazenskega zakonika, ki določa, da je zloraba notranjih informacij kaznivo dejanje, ni neustaven, nato pa aprila 2018 tik pred zastaranjem primera pritrdilo sodbi prvostopenjskega sodišča, da je Kryžanowski zlorabil notranje informacije pri nakupu delnic družbe.