Revija Reporter
Slovenija

SDS s figo v žepu za referendum skupaj s predsedniškimi volitvami - podpisov še vedno ni predložila!

Igor Kršinar
1 1.818

11. okt. 2022 6:00

Deli na:

SDS zvbira podpise za referendume.

Twitter/SDS

Če bi želeli imeti referendum skupaj z drugim krogom predsedniških volitev, kot je napovedala SDS, bi ga moral državni zbor razpisati najmanj mesec dni prej, torej 13. oktobra. To pa je skoraj nemogoče, saj SDS še vedno ni vložila podpisov, njihovo verodostojnost pa mora preveriti še notranje ministrstvo.

Skladno z zakonodajo mora državni zbor razpisati referendum v sedmih dneh po vložiti najmanj 40 tisoč podpisov. Če ga bo vložila danes, ga mora razpisati do naslednjega ponedeljka, v tem primeru pa bi bil prvi možni rok referenduma 20. novembra, ko bodo lokalne volitve. Za ta datum se v resnici zavzema SDS, ki je o 13. novembru govorila s figo v žepu.

Razkrivamo, kateri datum referenduma najbolj odgovarja koaliciji in kateri opoziciji

To pa je najbolj neprimeren datum, saj bodo prihranki zaradi združitve glasovanja minorni, ker lokalne volitve financirajo občine, referendum pa država, poleg tega bi to povzročilo tehnične zaplete na voliščih. Za lokalne volitve namreč skrbijo občinske volilne komisije, za referendum pa okrajne volilne komisije, razlikujejo se volilni okoliši, ponekod ne bi mogli biti komisiji skupaj na istih voliščih.

Zato je bolj verjeten datum referenduma 27. november, ko ni volitev, za ta datum se zavzema tudi vladajoča koalicija, ki je bila pripravljena predlagati referendum skupaj z drugim krogom predsedniških volitev, ko pričakujejo višjo udeležbo svojih (levosredinskih) volivcev. Seveda pa se bo morala opozicija 27. novembra bolj potruditi za kvorum.

Referendum bo uspel le, če se ga bo udeležilo več kot petina vseh volilnih upravičencev (okoli 340 tisoč) in če bo večina med njimi glasovalo proti zakonu. SDS je skupaj z NSI na zadnjih državnozborskih volitvah prepričala okoli 360 tisoč volivcev, toda že samo Gibanje Svoboda je podprlo več kot 410 tisoč volivcev. Svoj angažma pa je napovedal tudi Inštitut 8. marec, ki je lani zagrenil življenje Janševi vladi z referendumom o vodah.

Manj je verjetno, da bo referendum 4. decembra, ko bo drugi krog lokalnih volitev, in sicer zaradi istega razloga, kot v primeru prvega kroga. Zadnji možni datum je 45 dni po vložitvi podpisov, razen če se državni zbor z dvotretjinsko večino odloči za poznejši datum, vendar največ eno leto po vložitvi podpisov.

Bolj kot bo SDS zavlačevala z vložitvijo podpisov, večja bo možnost, da bi bil zadnji termin za referendum 11. decembra, ko bodo volivci po dveh krogih predsedniških in dveh krogih lokalnih volitev imeli že poln kufer volišč.