stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Postaja minister Jakič grobar obrambnega in zaščitnega sistema?

Deli na:
SDS: Postaja minister Jakič grobar obrambnega in zaščitnega sistema?

Foto: Bobo

V SDS ocenjujejo, da vlada, predvsem pa obrambni minister Roman Jakič s predlaganimi spremembami proračuna za leto 2014 in proračunom za leto 2015 onemogočata delovanje obrambnega sistema in sistema zaščite ter reševanja. Zato so pripravili predlog dopolnila, s katerim bi predvsem področju zaščite in reševanja vrnili tri milijone evrov.  

Nadaljnje zmanjševanje sredstev za obrambo se zdi poslancem SDS nedopustno, zato se sprašujejo, ali postaja minister Jakič grobar ne le slovenskega prostovoljnega gasilstva, temveč celotnega obrambnega in zaščitnega sistema.

Po besedah poslanke SDS Sonje Ramšak so na odboru za obrambo v preteklih letih opozarjali, da bi vsako nadaljnjo nižanje sredstev za obrambo imelo velike posledice za delovanje celotnega sistema obrambe in zaščite, ogrozilo varnost države, varovanje premoženja in tudi življenja ljudi - tako navadnih državljanov kot tudi vojakov.

Kot je dejala na današnji novinarski konferenci, se sredstva za obrambni proračun za leto 2014 zmanjšujejo za 45,6 milijona evrov, za slovensko vojsko za 35,5 milijona evrov, za zaščito in reševanje pa za 5,5 milijona evrov.

Z zniževanjem sredstev se tako približujejo "magični meji" enega odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), pri čemer pa Ramšakova opozarja, da je Slovenija dala ob vstopu v Nato zavezo, da se bosta za obrambo namenjala dva odstotka BDP.


Spomnila je tudi na morebitno dodatno obremenitev obrambnega proračuna z davkom na nepremičnine, saj je obrambno ministrstvo lastnik več nepremičnin, ki med drugim služijo za usposabljanje vojakov. V SDS se po besedah Ramšakove tudi sprašujejo, kako si lahko Jakič dovoli pregrešna drago uporabo falcona za službena potovanja v tujino, na drugi strani pa pripadniki Slovenske vojske nimajo niti dostojnih delovnih uniform, kaj šele ostale zaščitne opreme.

Poslanec SDS Robert Hrovat pa je opozoril, da se je proračun uprave za zaščito in reševanje od leta 2008 znižal s 30 milijonov evrov na 20 milijonov evrov, kolikor naj bi po predlogu vlade znašal prihodnje leto.

Tako po njegovih opozorilih v prihodnjem letu ne bo na voljo več nič za sofinanciranje nabave opreme za gasilce in reševalce. Ta program je bil namreč vzpostavljen leta 2003 za poravnavo stroškov za višji DDV. Za 10 odstotkov se po njegovih navedbah znižujejo sredstva za sofinanciranje društev in organizacij s področja zaščite in reševanja, kot so Gasilska zveza Slovenije, Gorska-reševalna služba, Jamarska zveza Slovenije, Rdeči križ itd.

Državna sredstva, ki jih ta društva dobivajo, sicer po Hrovatovih besedah predstavljajo 75 odstotkov njihovega proračuna. Drastično se po njegovih navedbah nižajo tudi sredstva za nabavo dodatne opreme za pripadnike gasilskih enot, ki posredujejo v avtocestnih predorih.

V SDS pričakujejo razum poslank in poslancev tako opozicije kot koalicije, da podprejo predlog dopolnila SDS, s katerimi bi vrnili temu resorju tri milijone evrov.