Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vaja na dolenjski avtocesti zakrivila 1,5 kilometrsko kolono

Deli na:
Vaja na dolenjski avtocesti zakrivila 1,5 kilometrsko kolono

Foto: Bobo

Na območju pokritega vkopa Karteljevo na dolenjski avtocesti je novomeška izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje včeraj izvedla regijsko vajo zaščite in reševanja. Njen scenarij je predvideval množično nesrečo na omenjenem avtocestnem odseku, z vajo pa so preverili pripravljenost vseh vpletenih za reševanje v podobnem primeru.

Poveljnik štaba Civilne zaščite za Dolenjsko in vodja novomeške izpostave uprave za zaščito in reševanje Klemen Gorše je za STA povedal, da so z regijsko vajo AC Trebnje - Novo mesto 2014 preverili stanje in organizacijo svoje ter zmogljivosti vseh vpletenih v postopek zaščite in reševanja.

Hkrati so preverili usklajenost načrtov zaščite in reševanja. Vajo so izvedli s sodelovanjem policije, zdravstvenih domov v Novem mestu in Trebnjem, novomeške in brežiške bolnišnice, Darsa, območnih združenj Rdečega križa ter okoliških poklicnih in prostovoljnih gasilcev. V reševanje so vključili tudi vojaški helikopter, je pojasnil.

Vajo so izvedli s podmeno, da je pred pokritim avtocestnim vkopom Karteljevo v smeri proti Novemu mestu zaradi avtomobila, ki je vozil po nasprotnem pasu, trčilo 21 osebnih vozil, ob tem pa se je poškodovalo 22 od 45 udeleženih v nesreči. Od teh jih je osem potrebovalo takojšen prevoz v bolnišnico, štirje udeleženci avtomobilskega trka pa nesreče niso preživeli, je opisal scenarij vaje.



V vaji s skupaj 170 udeleženci je sodelovalo 50 imitatorjev, najbolj pomembni pa so njeni rezultati, ki jih bodo predvidoma v roku enega meseca temeljito preučili ter svoje načrte zaščite in reševanja po potrebi tudi dopolnili, je dodal poveljnik in še ocenil, da si je vajo ogledalo številčno občinstvo.

Zaradi varnosti so avtocestni odsek med izvozoma Mirna Peč in Novo mesto zjutraj zaprli za promet, zaprt je ostal do 15. ure, ko so prizorišče vaje pospravili. Obvozi so bili urejeni, da bi omejili hitrost vozil iz nasprotne smeri, je bil v smeri proti Ljubljani zaprt prehitevalni pas, je še opozoril Gorše.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je na dolenjski avtocesti pred izvozom Mirna Peč v smeri Novega mesta nastal 1,5 kilometra dolg zastoj.